söndag 1 november 2020

Hotellägare nekas ersättning - tros själv ha anlagt brand

Hótel Ljósaland förstördes till stora delar i en brand i januari 2016. Men hotellägaren får ingen ersättning av försäkringsbolaget. Landsréttur anser att det är sannolikt att mannen själv anlade branden. Domstolen tror inte på mannens förklaringar om att eldsvådan ska ha börjat i den öppna spisen i en av byggnaderna.

Vid femtiden på morgonen den 31 januari 2016 larmades polisen i Búðardalur till Hótel Ljósaland i Dalabyggð på västra Island. Närboende hade då sett en man som gick bärsärk i byggnaderna. En halvtimme senare kom nästa larm till brandkåren i Búðardalur, Reykhólar och Hólmavík. Då stod en av byggnaderna i brand.

När polisen kom fram grep de hotellets ägare misstänkt för att ha anlagt branden. Han var kraftigt berusad.

Skadorna var omfattande men utredningen lades ned. Mannen nekade till brott och polisen ansåg inte att någon annan utsatts för fara eftersom hotellet inte hade några gäster.

Ägaren vände sig till Tryggingamiðstöðin för att få ersättning för brandskadorna. Men försäkringsbolaget nekade. Mannen fick beskedet att bolaget ansåg att det var uppenbart att han själv hade anlagt branden. Därför hade han ingen rätt till ersättning.

Mannen tog strid med Tryggingamiðstöðin. Han förlorade först i Héraðsdómur Reykjavíkur. Nu har Landsréttur fastställt domen.

Landsréttur skriver att allt talar för att mannen själv har orsakat branden. Det började brinna på två ställen vilket pekar på att den var anlagd. Han var enligt vittnesuppgifter den enda som fanns på platsen. Hans egna förklaringar om att eldsvådan ska ha startat i den öppna spisen saknar trovärdighet. Den möjligheten dömdes bland annat ut av en av polisens utredare som vittnade under rättegången.

Ägaren blir alltså utan ersättning från försäkringsbolaget. Han slipper dock stå för rättegångskostnaderna.

Här kan du läsa mer om branden och här kan du läsa domen i sin helhet.