måndag 23 november 2020

Island fortsätter coronatesta vid gränsen till 1 februari

Coronatesterna vid gränsen blir kvar åtminstone till 1 februari nästa år. Det beslutade regeringen i fredags. Resenärer fortsätter att ställas inför två alternativ vid inresan - två veckors karantän eller dubbla coronatester med fem dagars karantän. Men från och med den 10 december börjar Island acceptera coronaintyg från EES-området.

Sedan Island skärpte inresereglerna den 19 augusti har turismen i princip utraderats. I snitt är det ett par flyg om dagen som lyfter och landar i Keflavík. Då infördes krav på två veckors karantän eller dubbla coronatester med fem dagars karantän. De flesta väljer de senare alternativet. Bara 2,6 procent föredrar två veckors karantän.

I dag kostar coronatestet vid gränsen 9 000 isländska kronor vid förskottsbetalning och 11 000 vid betalning på plats. Men den 1 december slopas avgiften. Skälet är att vissa som har valt två veckors karantän har struntat i reglerna och visat sig vara smittade av coronaviruset. Förhoppningen är att fler fall nu ska upptäckas vid gränsen när testerna blir kostnadsfria.

Dagens inreseregler blir kvar till den 1 februari nästa år. Det beslutade regeringen i fredags. Förslaget presenterades av statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Beslutet om hur reglerna ska se ut därefter ska presenteras senast den 15 januari. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Den 10 december börjar Island acceptera coronaintyg från EES-länder. Den som då kan visa upp ett intyg på att ha insjuknat i covid-19 och tillfrisknat är då undantagen från kravet på testning och karantän. Tidigare har Island enbart accepterat intyg utfärdade av de egna myndigheterna.

De tre senaste dagarna har 30 nya fall av coronasmitta rapporterats på Island. Av dessa var det åtta som inte redan var i karantän. Ytterligare 25 har testat positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 205 smittade som hålls i isolering. Det är 52 coronapatienter som vårdas på sjukhus - varav alla utom en, som vårdas på sjukhuset i Akureyri, ligger på Landspítali i Reykjavík.

Ytterligare 205 personer är i karantän och 749 i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.