måndag 2 november 2020

Island inför hårdaste coronareglerna under hela pandemin

Taket för hur många människor som får samlas sänks till tio personer. Alla badhus, barer, teatrar och nöjesställen måste vara stängda. Ingen idrottsverksamhet är tillåten. Och bara barn födda 2015 och senare är undantagna från tvåmetersregeln och kravet på andningsskydd när regeln inte kan upprätthållas. Så ser de hårdaste restriktionerna ut som hittills har införts på Island.

I helgen dog ytterligare två personer - en i åttioårsåldern och en i nittioårsåldern - efter att ha insjuknat i covid-19. Därmed har fem avlidit under den tredje vågen av coronasmitta på Island. Totalt har nu femton dött i sviterna av covid-19 under pandemin.

De tre senaste dagarna har 135 nya fall av coronaviruset rapporterats på Island. Ytterligare sexton personer har testat positivt vid gränsen.

Nu är det 927 smittade som hålls i isolering. Av dessa är det 67 coronapatienter som vårdas på sjukhus. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och två av dem vårdas i respirator. Ytterligare 1 867 personer är i karantän och 1 497 i inresekarantän.

Vid fredagens regeringssammanträde diskuterades de senaste rekommendationerna från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Efter beslut av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir infördes de nya reglerna i lördags. På Island råder nu de hårdaste restriktionerna under hela coronapandemin. De gäller inledningsvis till och med den 17 november.

Gränsen för hur många människor som får samlas sänktes från tjugo till tio personer. Ett undantag är begravningar - och det var också den enda punkten där Svandís Svavarsdóttir inte följde Þórólfur Guðnasons rekommendationer. På begravningar är trettio gäster tillåtna. Även där ville han sätta gränsen vid tio deltagare.

På apotek och i livsmedelsbutiker får högst 50 personer vistas åt gången. Om lokalerna är tillräckligt stora kan dock upp till 100 kunder släppas in. Personalen är skyldig att räkna antalet personer för att inte gränserna ska överskridas.

Tidigare var det bara badhusen i Reykjavíkområdet som tvingades hålla stängt. Nu måste alla badhus i hela landet hålla stängt.

All scenkonst och all idrottsverksamhet är förbjuden. Bara individuell träning som exempelvis löpning eller cykling är tillåten.

Barer, pubar och nöjesställen måste fortsätta hålla stängt. Matställen som har alkoholtillstånd får inte ha öppet längre än till klockan 21.

Tidigare var barn födda 2005 och senare undantagna från tvåmetersregeln och kravet på att använda andningsskydd när regeln inte kan upprätthållas. Nu är det bara barn födda 2015 och senare som är undantagna från dessa regler.

Från sjätte klass och uppåt införs krav på andningsskydd i skolan. Större barn delas in i grupper på 25 elever medan mindre barn delas in i grupper på 50 elever. Olika elevgrupper ska hållas åtskilda för att undvika risken för gruppsmittor.

Undantag görs för kollektivtrafik, inrikesflyget och andra allmänna kommunikationer. Räddningstjänsten, regeringen, alltinget och domstolarna är även de undantagna från restriktionerna för att de ska kunna fungera.

Det finns inga särskilda regler för personer som redan har varit sjuka i covid-19 eller har antikroppar. Det skulle enligt myndigheterna vara för krångligt att ha olika system i bruk. Dessutom kan även immuna personer sprida smittan genom exempelvis beröringar.

De nya restriktionerna gjorde att KSÍ, det isländska fotbollsförbundet, valde att stoppa allt seriespel och blåsa av hela säsongen. De aktuella tabellerna fick avgöra vilka lag som blev seriesegrare, flyttades upp och flyttades ned.

 

Beskedet innebar att Valur blev isländska mästare på herrsidan. Trots att mästerskapet avbröts i förtid på grund av pandemin präglades inte firandet av någon respekt för de rådande restriktionerna. På Youtube dök det upp filmer där laget nonchalerade tvåmetersregeln och kravet på andningsskydd. Och på Twitter uppmärksammades foton där Valur fortsatte bryta mot reglerna.

När firandet började var gränsen tjugo personer. Men åtminstone 27 var på plats utan andningsskydd. Och vid midnatt i lördags sänktes taket till tio personer.

Lagkaptenen Hauk­ur Páll Sig­urðsson sade i Morgunblaðið att firandet var ett misstag och att det var oansvarigt att inte följa restriktionerna.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.