onsdag 18 november 2020

Island slopar avgift för coronatest vid gränsen

Island avskaffar avgiften för coronatest vid gränsen den 1 december. I två månader blir testerna vid inresa kostnadsfria. Beslutet har fattats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Det innebär att personer som reser till Island även i fortsättningen får välja mellan två veckors karantän eller dubbla coronatester med fem dagars karantän.

Den tredje vågen av coronasmitta på Island fortsätter att avmattas. Bara sju nya fall av viruset rapporterades i går - och bara en av dem var inte redan i karantän. Ytterligare en person testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 302 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 56 coronapatienter varav tre ligger på intensivvårdsavdelning. Ytterligare en coronasmittad person vårdas på intensivvårdsavdelning på sjukhuset i Akureyri.

Därutöver är 563 personer i karantän och 925 i inresekarantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutade i går att slopa avgiften för coronatest vid gränsen från och med den 1 december och två månader framåt. I dag kostar det första testet 9 000 isländska kronor för den som förskottsbetalar och 11 000 för den som betalar på plats medan det andra testet är gratis.

Skälet till att avgiften avskaffas är statsepidemiologen Þórólfur Guðnasons oro. Han vände sig nyligen till Svandís Svavarsdóttir med ett förslag om att avskaffa möjligheten att slippa coronatesterna genom att i stället sitta i karantän i två veckor.

I en rad fall har inresande valt två veckors karantän men struntat i att följa reglerna. I några fall har det rört sig om smittade resenärer som har spridit coronaviruset vidare på Island. Eftersom smittspridningen nu ökar i stora delar av Europa ansåg Þórólfur Guðnason att den här möjligheten utgjorde en risk.

Þórólfur Guðnason ville göra dubbla coronatester med fem dagars karantän emellan obligatoriskt. Men justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir ansåg inte att regeringen hade stöd i lagen för att kunna tvinga människor att testa sig.

När nu testavgiften avskaffas är det för att kostnaden inte ska avskräcka någon resenär. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.