tisdag 24 november 2020

Minister får införa utegångsförbud på Island

Hälsovårdsministern får möjlighet att införa utegångsförbud. Men det är en åtgärd som bara ska tillämpas i en nödsituation när det är avgörande att förhindra smittspridning. Utegångsförbudet är en av nyheterna i det förslag till ny smittskyddslag som hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir presenterade i går.

De senaste veckornas skärpta restriktioner har gett resultat. De nya fallen blir allt färre och antalet coronapatienter på sjukhusen minskar dag för dag.

Bara tre nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går - vilket var det lägsta antalet på drygt två månader. En av de smittade var inte redan i karantän. Ytterligare elva personer testade positivt vid gränsen.

Nu är det 198 smittade som hålls i isolering. Det är 45 coronapatienter som vårdas på sjukhus - varav två ligger på intensivvårdsavdelning. Ytterligare 220 personer är i karantän och 806 personer i inresekarantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir lade i går fram ett förslag till ny smittskyddslag. I den nya lagen definieras begrepp som isolering, sammankomstförbud och smittspårning.

Enligt förslaget ska hälsovårdsministern få möjlighet att utfärda utegångsförbud. En sådan åtgärd ska dock bara tillämpas i "absoluta nödsituationer". Utegångsförbudet ska kunna användas för att förhindra smittspridning av en farlig sjukdom.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han förbereder nya rekommendationer för de restriktioner som ska gälla från och med den 2 december. Det kommer troligen att bli vissa lättnader - men för att inte riskera nya utbrott kommer reglerna att fortsätta vara förhållandevis hårda.

Dessa restriktioner kommer sannolikt att gälla året ut. Þórólfur Guðnason förbereder också allmänna riktlinjer för julfirandet.

Civilförsvarschefen Víðir Reyn­is­son uppmanade islänningar i utlandet att resa hem senast den 18 december. Då hinner de genomgå de dubbla coronatesterna och fem dagars karantän till den 23 december. Den som återvänder till Island senare än så får räkna med att sitta i karantän under själva julhelgen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.