söndag 22 november 2020

Reykhólar kan få ny butik efter nyår

En knapp timme till Hólmavík och en timme till Búðardalur. Så långt har invånarna i Reykhólar till närmaste livsmedelsbutik sedan Hólabúð stängde i slutet på september. Dålig lönsamhet orsakad av utflyttning och minskad turism var skälet till att ägarna gav upp. Men efter nyår öppnas sannolikt en ny butik på orten.

Efter att ha drivit Hólabúð i fem år gav ägarna upp i september i år. Butiken var inte längre lönsam när turisterna försvann och flera familjer flyttade från Reykhólar i södra Västfjordarna. När de öppnade butiken hade orten varit utan dagligvaruhandel i några månader.

Sedan dess har invånarna fått ta sig till Hólmavík eller Búðardalur för att handla. Bägge orterna ligger ungefär en timme bort. Andra åker ända till Borgarnes två timmar bort där det finns lågprisbutiker.

Men Ingibjörg Birna Erlingsdóttir, kommunchef i Reykhólahreppur, säger till Vísir att hon tror att orten inte kommer att vara utan butik så länge. Det finns intresserade som har hört sig för om att öppna på nytt. Förhoppningen är att det sker strax efter nyår:
"Det här är inte slutet. Dörrar öppnas när andra stängs. ... Men förhoppningsvis blir det möjligt att handla mat i Reykhólar väldigt snart efter årsskiftet."
Hon beskriver nedläggningen av Hólabúð som "ett hårt slag". Ingibjörg Birna Erlingsdóttir säger till Vísir att läget kommer att bli ännu besvärligare när vintern kommer på riktigt:
"Det här är inte en bekväm situation och det blir naturligtvis sämre. Vi har haft bra väder hittills. Det har inte varit halka eller annat. Men när det kommer snö och halka då förändras naturligtvis förutsättningarna och då blir det här mycket svårare."
Här kan du läsa mer om butiken i Reykhólar.