måndag 9 november 2020

Socialdemokraternas ledarduo omvald på landsmöte

Logi Már Einarsson och Heiða Björg Hilmisdóttir fortsätter som Socialdemokraternas ledarduo. Han omvaldes utan motkandidat - medan hon med 60 procent av rösterna lyckades besegra utmanaren Helga Vala Helgadóttir. I sitt tal under landsmötet uppmanade Logi Már Einarsson både Gröna vänstern och Framstegspartiet att bilda regering med Socialdemokraterna i nästa val.

Efter Socialdemokraternas valfiasko i oktober 2016 blev Logi Már Einarsson ordförande nästan efter en slump. Oddný G. Harðardóttir var bara partiledare i fem månader och ledde Socialdemokraterna till det sämsta valresultatet någonsin. Med 5,7 procent av rösterna fick partiet bara tre mandat i alltinget.

Internt var stämningen så hopplös att flera tongivande namn talade om att lägga ned partiet för att börja om på nytt. Men Logi Már Einarsson fick så småningom opinionssiffrorna att vända uppåt. De senaste åren har partiet legat ganska stabilt omkring 15 procent. Den interna kritiken mot ledarskapet har tystnat.

Vid helgens landsmöte omvaldes Logi Már Einarsson utan motkandidat. Han fick 96,5 procent av rösterna. Övriga röster var blanka eller ogiltiga.

Den verkliga striden gällde posten som vice ordförande. Heiða Björg Hilmisdóttir - som är kommunpolitiker i Reykjavík - har haft uppdraget sedan januari 2017. Nu utmanades hon av alltingsledamoten Helga Vala Helgadóttir.

Beslutet att utmana en vice ordförande som ville fortsätta betraktades inom delar av partiet som fräckt. Helga Vala Helgadóttir ansåg inte att hennes kandidatur innebar någon kritik mot Heiða Björg Hilmisdóttir. I stället trodde hon sig kunna vässa partiets profil ytterligare.

Men landsmötet slöt alltså upp bakom Heiða Björg Hilmisdóttir som fick 60 procent av rösterna. Helga Vala Helgadóttir fick 40 procent.

Till ny partisekreterare valdes Alexandra Ýr Van Erwen. Hon var den enda som kandiderade till uppdraget.

Socialdemokraterna klubbade en ny politisk plattform som inför valet 2021. I sitt tal sade Logi Már Einarsson att målet är att partiet ska ingå i nästa regering. Och det innebär att "Självständighetspartiet inte får ha fingrarna i statens finanser". I stället uppmanade han Gröna vänstern och Framstegspartiet att bilda koalition till vänster efter nästa alltingsval:
"Läget hos regeringspartierna är inte särskilt piggt i dessa tider. Våra vänner i Gröna vänstern har tyvärr misslyckats att driva igenom sina frågor och det finns ingen elakhet i dessa ord utan det bara är så att resultaten inte på något sätt är acceptabla. Klimatfrågorna är alltjämt lamslagna trots stora utfästelser, regeringen driver en ojämlikhetspolitik i skattefrågor och en människofientlig politik i flyktingfrågor. Framstegspartister som gärna dekorerar sig med socialistiska fjädrar när det närmar sig val har en skadad självbild efter nästan trettio år av oavbrutet samarbete med Självständighetspartiet. För våra vänner i Framstegspartiet vore det mycket bättre att åter komma hem till mitten och se till vänster."
Logi Már Einarsson beskrev Självständighetspartiet som splittrat, Centerpartiet som mest konservativt och Renässans som mest marknadsliberalt. Därför ansåg han att det fanns ett politiskt utrymme i mitten och till vänster där det fanns förutsättningar för att bilda regering efter nästa val.