tisdag 10 november 2020

USA:s ambassad anklagar isländsk tidning för fake news

Nyheten om att en anställd på USA:s ambassad i Reykjavík smittats av coronaviruset utnyttjades i politiska syften. Rapporteringen ledde till att ambassaden anklagade Fréttablaðið för att sprida fejkade nyheter. Samtidigt återkallade ambassaden en inbjudan till en presskonferens med Robert Burke från den amerikanska flottan.

Ända sedan Jeffrey Ross Gunter tillträdde som ambassadör på Island har han stuckit ut bland diplomatkåren. Han utnämndes av Donald Trump trots att han saknade politisk erfarenhet. Han hade dock bidragit ekonomiskt till Donald Trumps presidentvalskampanj.

Rubrikerna om Jeffrey Ross Gunter har varit många. Han ville få tillstånd att bära vapen eftersom han kände sig hotad. Han begärde dessutom en bepansrad bil och övervägde att bära skyddsväst. I flera månaders tid höll han sig i USA eftersom han ansåg sig kunna sköta uppdraget på distans. Ambassadråden har bytts ut på löpande band på grund av samarbetssvårigheter.

Jeffrey Ross Gunter har också anammat Donald Trumps retorik. Han har till exempel talat om coronaviruset som "det osynliga Kinaviruset" - ett utspel som många islänningar tyckte var osmakligt och som fick åtskilliga amerikaner i landet att engagera sig för att han skulle bli hemskickad.

Nyligen berättade Fréttablaðið om coronasmitta på ambassaden. Det var en anställd som hade drabbats. Samtidigt hade enligt tidningen samtliga i personalen kallats in en söndag för att hjälpa till att flytta till nya lokaler på Engjateigur i Reykjavík.

Ambassaden reagerade starkt på uppgifterna. I ett inlägg på Facebook skrev ambassaden att flytten skett utan nya smittfall. Samtidigt anklagades Fréttablaðið för "ansvarslös journalistik" och "fejkade nyheter". Men ambassaden bekräftade också att en anställd smittats i ett tidigare skede:
"Det är sorgligt att fejk-Fréttablaðið ska vara så oprofessionellt och visa respektlöshet genom att utnyttja covid-19 i politiska syften. USA:s ambassad har alltid varit och är den tryggaste fristaden från covid-19 i Reykjavík."
Förra måndagen bjöds Fréttablaðið in till en pressträff med Robert Burke, högste chef för USA:s flotta i Europa, på ambassaden i Reykjavík. Ett par timmar innan den skulle börja förra fredagen meddelade ambassaden enligt Fréttablaðið att inbjudan till tidningen hade dragits tillbaka.

Ambassaden köpte dessutom visningar på Facebook för att ge inlägget spridning. DV försökte utan framgång få en kommentar från USA:s utrikesdepartementet om ambassaden agerade på egen hand eller om departementet delade de åsikter som framfördes i inlägget.

Ambassaden ville inte besvara frågor från Vísir om vem som skrivit inlägget. Däremot återspeglade det ambassadören Jeffrey Ross Gunters uppfattning.

Jón Þórisson, chefredaktör för Fréttablaðið, ställer sig frågande till ambassadens reaktion - inte minst eftersom den bekräftade coronasmittan men ändå hävdade att det rörde sig om fejkade nyheter. Han säger i Morgunblaðið att det är viktigt för journalistikens oberoende att inte acceptera den här typen av utspel:
"Det gör en naturligtvis orolig när en främmande nations sändebud agerar för att ha inverkan på nyhetsrapporteringen och debatten i fria medier på Island. Nu vet man naturligtvis inte vad han är van vid men det är något som vi inte ska vänja oss vid här."
Här kan du läsa mer om Jeffrey Ross Gunter.