torsdag 31 december 2020

4 875 vaccinerade mot coronaviruset på två dagar

4 875 islänningar vaccinerades mot coronaviruset i måndags och tisdags. Omkring hälften av dem som fick vaccinet i den första etappen var boende i Reykjavíkområdet. Nästa leverans av vaccin från Pfizer väntas omkring den 20 januari. Island undertecknade i går ett avtal med Moderna om leverans av vaccin för 64 000 personer.

Den första etappen av vaccinering mot coronaviruset slutfördes i går. Då hade 4 875 personer fått Pfizers vaccin. Ungefär hälften av doserna gick till personer bosatta i huvudstadsregionen. Hittills har inga fall av biverkningar från vaccineringen rapporterats.

Av de 770 vårdanställda på Landspítali i Reykjavík och sjukhuset i Akureyri var det enligt Fréttablaðið ett sextiotal som hade förhinder och därför inte kunde vaccineras under måndagen eller tisdagen. I stället fick annan vårdpersonal från grupper med lägre prioritet vaccinet i stället.

Nästa leverans av vaccin från Pfizer väntas omkring den 20 januari. Då får Island 3 000 doser vilket räcker till 1 500 personer. Då kommer personer som har fyllt 90 år att vaccineras.

Island skrev i går ett avtal med Moderna om vaccin för 64 000 personer. Hälsovårdsdepartementet skriver i ett pressmeddelande att leveransen beräknas till någon gång under första kvartalet 2021.

Nio nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Tre av de smittade var inte i karantän. Dessutom var det sju personer som testade positivt för viruset när de reste in i landet.

Nu är det 147 smittade som hålls i isolering. På Landspítali vårdas 23 coronapatienter. Ingen är i nuläget i behov av intensivvård.

Ytterligare 232 personer är i karantän och 1 541 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.