torsdag 17 december 2020

Avhoppare från Gröna vänstern går till Socialdemokraterna

Rósa Björk Brynjólfsdóttir ansluter sig till Socialdemokraterna. Beskedet kommer tre månader efter att hon lämnade Gröna vänstern i protest mot den politik som fördes i regeringssamarbetet med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Hon tänker kandidera för Socialdemokraterna i valet till alltinget hösten 2022.

Gröna vänsterns beslut att bilda koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet efter valet 2017 var kontroversiellt. Många medlemmar såg Självständighetspartiet som Gröna vänsterns främsta ideologiska motståndare - och som det parti som konsekvent drev en helt annan politik än den som Gröna vänstern förespråkade.

Rósa Björk Brynjólfsdóttir och Andrés Ingi Jónsson var de två ledamöter som inte ställde sig bakom regeringssamarbetet. Men de valde ändå att stanna kvar i Gröna vänstern.

Men under 2019 ansåg Andrés Ingi Jónsson att han inte längre kunde representera partiet i alltinget. Sedan dess sitter han som politisk vilde. Inför valet i september 2022 undersöker han möjligheterna att bilda ett eget parti.

I september i år tog Rósa Björk Brynjólfsdóttir samma steg. Den utlösande faktorn var beslutet att utvisa en egyptisk familj som sökt asyl på Island. Men hon listade också en rad andra beslut där hon ansåg att Gröna vänstern offrat sin politik för att hålla ihop regeringssamarbetet. Hon var bland annat missnöjd med regeringens klimatpolitik.

Efter tre månader som politisk vilde ansluter sig nu Rósa Björk Brynjólfsdóttir till Socialdemokraterna. Hon deltog i sitt första möte med partiets alltingsgrupp i går.

I ett pressmeddelande skriver Rósa Björk Brynjólfsdóttir att Socialdemokraterna på sistone har lagt större vikt vid klimatfrågorna. Det var avgörande för henne i beslutet att gå med i partiet:
"Mitt och Socialdemokraternas politiska fokus är närbesläktade med betydelsen av ökad jämlikhet i samhället där alla kan komma till sin rätt efter sina egna förutsättningar oavsett klass eller ställning, men också med fred och hållbarhet och ett öppet, progressivt och varierat samhälle med tonvikt på en aktiv och mångsidig utrikespolitik."
Rósa Björk Brynjólfsdóttir säger till RÚV att hon vill kandidera för Socialdemokraterna i nästa val. Hon tänker antingen ställa upp i någon av de två valkretsarna i Reykjavík eller i den sydvästra valkretsen. I förra valet toppade hon Gröna vänsterns lista i den sydvästra valkretsen. Hon bor dock i Reykjavík.

Troligen har hon större möjligheter i sydväst. Där var Guðmundur Andri Thorsson Socialdemokraternas toppkandidat 2017. Han har dock inte gjort något större väsen av sig i alltinget. Även om han skulle kandidera på nytt sitter han knappast säkert på sin post.

I Reykjavík kommer konkurrensen om de översta platserna på listorna att bli hård. Ágúst Ólafur Ágústsson - som i förra valet toppade valsedeln i södra Reykjavík - tänker kandidera igen liksom Helga Vala Helgadóttir, som då var toppkandidat i norra Reykjavík.

Men Ágúst Ólafur Ágústsson kan få svårt att försvara sin plats. Han har vid flera tillfällen anklagats för sexistiska uttalanden och övertramp. Inte minst inom Socialdemokraternas ungdomsförbund finns det en rad tunga namn som vill att han ska bort från översta platsen på listan.

Socialdemokraterna skickar i dag ut en lista till medlemmarna över vilka personer som vill kandidera i valet till hösten.

Rósa Björk Brynjólfsdóttirs partibyte innebär att Socialdemokraterna nu har åtta mandat i alltinget. Regeringen har alltjämt en majoritet med 33 ledamöter mot oppositionens 30.

Här kan du läsa mer om Rósa Björk Brynjólfsdóttir.