onsdag 9 december 2020

Högst tio personer i grupp på Island över jul och nyår

Taket för sammankomster ligger kvar på tio personer över jul och nyår på Island. Men några av coronarestriktionerna luckras upp i morgon. Då får badhus öppna på nytt samtidigt som teatrar får börja ta emot ett mindre antal besökare. Restauranger får ha öppet en timme längre medan viss idrott blir tillåten.

En person avled på Landspítali i Reykjavík i går i sviterna efter covid-19. Det var det tjugoåttonde offret för sjukdomen sedan coronapandemin drabbade Island. Och det var den artonde som avled under den tredje vågen av coronasmitta.

Åtta nya coronafall rapporterades på Island i går. Fyra av dem var sedan tidigare i karantän. Vid gränsen var det ytterligare sju personer som testade positivt för viruset.

Nu är det 187 smittade som hålls i isolering. På sjukhus vårdas 34 coronapatienter - och tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 261 personer i karantän och 1 238 personer i inresekarantän.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir presenterade i går de restriktioner som träder i kraft i morgon. De nya reglerna gäller till och med den 12 januari. Skälet till att de kommer att gälla så pass länge är att skapa tydliga riktlinjer för jul- och nyårshelgerna.

Den övre gränsen för deltagare på sammankomster ligger kvar på tio personer. Syftet är enligt statsepidemiologen Þórólfur Guðnason att signalera att det inte är lämpligt att träffas i stora grupper under helgerna. Många fysiska kontakter riskerar annars att leda till en ny smittvåg.

På några punkter väljer Svandís Svavarsdóttir att göra avsteg från Þórólfur Guðnasons rekommendationer. Restauranger får välkomna femton gäster i stället för tio. Och de får ha öppet till klockan 22 i stället för 21. Men de får inte släppa in nya gäster efter 21.

Dessutom får teatrar och andra arenor för scenkonst öppna för begränsad publik utan att servera alkohol. Även på förskolor lättas reglerna något. Vidare tillåts 50 besökare på begravningar.

Andra nyheter är att vuxna idrottare på elitnivå för börja träna på nytt. Badhus får öppna men bara ta emot hälften av det tillåtna antalet besökare.

I butiker tillåts nu högst 100 besökare åt gången. För var tionde kvadratmeter butiksyta kan fem kunder släppas in.

Gym, barer och nattklubbar måste däremot fortsätta hålla stängt.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.