söndag 6 december 2020

Ketchup omistlig när islänningarna äter varmkorv

Nio av tio islänningar väljer ketchup som ett av tillbehören när de äter varmkorv. Nästan lika populärt är stekt lök. Men när islänningar avviker från korvens femenighet - där ketchup, senap, remouladsås samt rå och stekt lök ingår - är det oftast den råa löken som ratas. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Varmkorv är något av en isländsk nationalrätt. Den mest traditionella varianten är ein með öllu - en med allt på - där korven serveras i bröd ihop med ketchup, senap, remouladsås samt två sorters lök: stekt och rå.

Men beståndsdelarna i denna femenighet är inte jämbördiga. Hela 91 procent väljer ketchup på korven. Nästan lika många - 85 procent - svarar stekt lök. Därefter följer brun senap med 74 procent, remouladsås med 66 procent och rå lök med 60 procent.

Bland de mindre traditionella tillbehören toppar gul senap med 18 procent följt av potatissallad med 7 procent, fransk korvdressing och bacon med 4 procent var samt kokteilsósa, ost och inlagd gurka med 2 procent svar.

Den allra vanligaste beställningen är just ein með öllu. Det är 23 procent som föredrar varmkorv med de fem klassiska tillbehören. Den råa löken är det tillbehör som flest ratar. Enligt MMR är det 9 procent som hoppar över just den råa löken medan 6 procent nobbar remouladsåsen. Lika många avstår från både rå lök och remouladsås.

Löken har en viss tendens att vilja ramla av om den läggs ovanpå korven. Nästan samtliga föredrar därför att få den längst ned i brödet under korven. Ketchup bör också serveras under korven. Men remouladsås och senap får i större utsträckning gärna spritsas på korven.

Ketchup är det tillbehör som i praktiken förenar islänningarna. Den är populär i samtliga grupper - även om det är något fler äldre som kan tänka sig varmkorv utan ketchup. Däremot är islänningarna inte lika eniga om rå lök. Den har fler anhängare bland män och bland äldre islänningar. Kvinnor gillar stekt lök och remouladsås i större utsträckning medan män oftare väljer senap.

Här kan du läsa mer om islänningarnas korvkultur.