torsdag 10 december 2020

Nio av tio islänningar vill vaccineras mot coronaviruset

Nio av tio islänningar räknar med att vaccinera sig mot coronaviruset. Och det är bara några få som är övertygade om att de kommer att tacka nej till vaccinering. Höginkomsttagare, pensionärer och personer med högskoleutbildning är mer positiva till vaccinering. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Hela 91,9 procent uppger att de säkerligen eller sannolikt kommer att säga ja till vaccinering mot coronaviruset. Bara 9 procent svarar att de sannolikt eller säkerligen tänker avstå - och det är endast 2,4 procent som är helt säkra på att de kommer att tacka nej.

Pensionärer, höginkomsttagare och personer med högskoleutbildning är i allmänhet mer positiva till vaccinering. Män är också något mer positiva än kvinnor. Mest skeptiska är låginkomsttagare.

Bland sympatisörer till Framstegspartiet, Renässans och Gröna vänstern är det mycket få - bara omkring 3 procent - som överväger att tacka nej till vaccinering. Däremot är tveksamheten ganska utbredd bland Centerpartiets och Folkets partis väljare. Där är det 18,7 respektive 18 procent som säkerligen eller sannolikt avböjer.

På Island rapporterades i går åtta nya fall av coronasmitta. Bara en av de nysmittade var inte redan i karantän. Ytterligare sju personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 186 smittade som hålls i isolering. På sjukhus vårdas 33 coronapatienter - och tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 227 personer är i karantän och 1 244 personer i inresekarantän. Antalet personer i inresekarantän ökar i takt med att allt fler islänningar återvänder från utlandet för att fira jul. Icelandair har de senaste veckorna bara flugit sju till tio turer i veckan - men nu dubblas avgångarna. Därför kommer också myndigheterna att utöka kontrollerna av ankommande resenärer så att de följer reglerna för karantän och testning.

Flera ägare av gym, barer och uteställen överväger att stämma myndigheterna. De hävdar att åtgärderna - där de under långa perioder har tvingats hålla stängt - inte är proportionerliga och diskriminerande. De ifrågasätter bland annat att restauranger får ha öppet och att badhus åter får öppna.

Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason försvarar åtgärderna. Han anser att det är belagt att träningslokaler utgör en större risk än exempelvis badhus. Klor i badvattnet ska enligt studier motverka spridning av coronaviruset.

Hittills är det 36 som smittats på gym - och ytterligare 74 personer har smittats i andra led. I den statistiken ingår inte den boxningsklubb i Kópavogur där 84 smittades och smittan fördes vidare till ytterligare 327 personer.

Bara fem fall av coronasmitta har spårats till badhus. Dessa fem förde i sin tur smittan vidare till tjugo personer.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.