lördag 26 december 2020

Över 100 besökare på mässa i katolsk kyrka i Reykjavík

Omkring 120 personer deltog på mässan i Landakotskirkja i Reykjavík - trots att det högsta tillåtna antalet besökare är tio. Polisen kom till kyrkan på julaftonskvällen när en polsk mässa var på väg mot sitt slut. Få besökare använde andningsskydd och det fanns bara en station med handsprit. Händelsen utreds nu av polisen för brott mot smittskyddslagen.

På julaftonskvällen kallades polisen till Landakotskirkja i Reykjavík. Polisen hade fått uppgifter om att ett stort antal besökare hade samlats för en mässa på polska. När polis kom till Landakotskirkja var ett femtiotal gäster kvar inne i kyrkan. Ytterligare 70 till 80 personer var på väg ut ur kyrkan eftersom mässan just avslutats.

Polisen skrev i en rapport att få besökare använde andningsskydd trots att tvåmetersregeln inte respekterades. Det fanns bara en station med handsprit. Och det rörde sig om ett uppenbart brott mot smittskyddslagen eftersom högst tio personer får samlas i kyrkor.

David B. Tencer, den katolska kyrkans biskop på Island, säger i Morgunblaðið att prästen på plats fick en tillsägelse:
"Ja, polisen kom efter mässan och gav oss råd om hur vi kunde förbättra smittskyddet och liknande. De var mycket artiga och det var ingen dramatik."
Rögnvaldur Ólafsson, biträdande civilförsvarschef, säger i Morgunblaðið att den här typen av folksamlingar riskerar att utlösa en ny våg av coronasmitta. Han uppger att han reagerar ungefär på samma sätt som när hans barn inte lyder:
"Första reaktionen är ledsenhet och sorg. ... Jag förstår bara inte detta. Vi har sagt detta tydligt och det är många som har offrat mycket. Människor är ensamma över julen och så vidare."
Jakob Rollands, kyrkans presstalesperson, säger till Vísir att prästen som höll mässan kanske inte hade tillräcklig kännedom om de rådande restriktionerna. Kyrkan kommer sannolikt att diskutera händelsen. Samtidigt hävdar han att reglerna slår oproportionerligt hårt mot kyrkor samtidigt som butiker kan släppa in fler än tio personer.