torsdag 3 december 2020

Reykjavík kan få hårdare restriktioner än övriga Island

Reykjavík med omnejd kan ännu en gång få hårdare coronarestriktioner än övriga Island. Det skriver statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son i ett brev till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Skälet är att de allra flesta nya fallen av coronasmitta rapporteras i huvudstadsregionen. Under gårdagen registrerades sexton nya fall.

På Island rapporterades i går sexton nya fall av coronaviruset. Fem av de smittade var inte i karantän. Dessutom var det en person som testade positivt vid gränsen.

Nu är det 204 smittade som hålls i isolering. Totalt 39 coronapatienter vårdas på sjukhus. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 637 personer i karantän och 996 i inresekarantän.

I måndags beslutade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir på inrådan av statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son att förlänga de befintliga restriktionerna till och med den 9 december. Den senaste tidens ökande smittspridning gjorde att han drog tillbaka föreslagna lättnader av restriktionerna.

I ett brev till Svandís Svavarsdóttir skriver Þórólf­ur Guðna­son att det kan bli aktuellt att lätta på restriktionerna på landsbygden men behålla hårdare regler i Reykjavikområdet. Skälet är att smittspridningen är koncentrerad till huvudstadsregionen. Mellan 20 och 27 november var 93 procent av de smittade hemmahörande i Reykjavík med omnejd.

Þórólf­ur Guðna­son skriver vidare att det nu är tre olika stammar av coronaviruset som sprids. Smittspridningen kan i stor utsträckning härledas till mindre gruppsmittor kopplade till arbetsplatser och sammankomster i hem.

Han avvisar också möjligheten att införa ännu hårdare restriktioner. Þórólf­ur Guðna­son anser att nästa steg är en nedstängning av samhället med något som närmast kan liknas vid utegångsförbud - och det är inte nödvändigt eftersom de befintliga åtgärderna har effekt så länge som de efterlevs.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.