lördag 19 december 2020

Seyðisfjörður evakueras efter lerskred - flera hus förstörda

 

Hela Seyðisfjörður evakuerades i går sedan flera lerskred fallit över samhället. Två hus har totalförstörts och ytterligare ett tiotal har förstörts. De senaste fem dagarna har 570 millimeter nederbörd fallit i Seyðisfjörður. Myndigheterna har utlyst en nödsituation på orten. Risken för lerskred är stor på flera andra platser på östra Island.

För första gången sedan 1995 beslutade isländska myndigheter i går att hela Seyðisfjörður skulle evakueras. Senast invånarna i en hel ort tvingades lämna sina hem var efter lavinen i Súðavík. Då omkom fjorton personer. Dessförinnan var den senaste evakueringen av en hel ort när invånarna på Hemön fick överge ön under 1973 års vulkanutbrott.

De senaste dagarna har östra Island drabbats av ihållande regn. På fem dagar fick Seyðisfjörður 570 millimeter nederbörd - vilket är mer än hälften av vad Reykjavík får under ett helt år.

Flera lerskred har de senaste dagarna drabbat Seyðisfjörður. Två hus har totalförstörts i skreden. I går eftermiddag släpade ett lerskred med sig ett hus ett femtiotal meter. Ytterligare ett tiotal hus har skadats i skreden.

Den materiella förödelsen är stor. Men inga människor ska ha kommit till skada.

Myndigheterna har utlyst ett nödläge i Seyðisfjörður. Faran är förhöjd i hela regionen - och i Eskifjörður har flera gator evakuerats på grund av risken för lerskred.

Invånarna i Seyðisfjörður har bland annat fått tillfälliga boenden på andra orter i regionen. Vägen till orten har stängts för trafik. Flera mindre vägar nära Eskifjörður har också stängts på grund av risken för lerskred.

Kustbevakningens fartyg Týr har dirigerats till Seyðisfjörður. Invånarna har evakuerats med hjälp av bland annat trålare.

President Guðni Th. Jóhannesson skriver på Facebook att hela Island sluter upp bakom de personer som har drabbats av naturkatastrofen.