lördag 30 januari 2021

Damon Albarn på väg att bli isländsk medborgare

Damon Albarn har ansökt om isländskt medborgarskap. Och alltingets allmän- och utbildningsnämnd vill bevilja hans ansökan. Den brittiske artisten har regelbundet besökt Island ända sedan 1990-talet. Han äger också ett hus på Laugarnes i Reykjavík.

Vid årsskiftet blev det på grund av Storbritanniens utträde ur EU betydligt krångligare för brittiska medborgare att resa till Island. Under coronapandemin är det bara resenärer från EES- och Efta-länder som kan resa in utan särskilda skäl.

Isländska medborgare får däremot alltid passera gränsen - även om också de omfattas av kraven på testning och karantän för coronaviruset.

Kanske är det därför som Damon Albarn - som är mest känd från Blur och Gorillaz - nu har ansökt om isländskt medborgarskap. Den brittiske artisten har regelbundet vistats på Island sedan 1990-talet. Inledningsvis syntes han ofta på Reykjavíks klubbar och barer. Under flera år var han dessutom delägare i Kaffibarinn - ett av huvudstadens klassiska uteställen.

På senare år har Damon Albarn tillbringat långa perioder på Island. Han äger också ett hus på Laugarnes i Reykjavík med utsikt bland annat över fjället Esja och Snæfellsjökull. Han har berättat att utsikten bland annat inspirerat honom till projektet "The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows".

Två gånger om året beslutar alltinget om att bevilja medborgarskap till personer som inte uppfyller de formella kriterierna. Inför det kommande beslutet hade alltingets allmän- och utbildningsnämnd 133 ansökningar att ta ställning till. Förslaget till alltinget är att bevilja 30 av dessa ansökningar.

För att en sådan ansökan ska få klartecken krävs att personen på något sätt har en stark anknytning till Island. Uppenbarligen anser nämnden att Damon Albarn genom åren har skaffat sig sådana skäl och att han därför ska få isländskt medborgarskap.