fredag 1 januari 2021

Färre islänningar avfyrar fyrverkerier på nyårsafton

En knapp majoritet av islänningarna avstår nu från att själva avfyra fyrverkerier på nyårsafton. Och det är få som inte tidigare intresserat sig för fyrverkerier som tar upp traditionen. Men de allra flesta som har anammat traditionen med fyrverkerier fortsätter också. Det visar en undersökning utförd av MMR.

På nyårsafton brukar krutröken ligga tung över isländska städer. Traditionen med fyrverkerier är stark - så stark att luftkvaliteten i huvudstadsregionen brukar vara undermålig timmarna efter tolvslaget. Det här diskuterades inte minst inför gårdagens firande. Personer som insjuknat i covid-19 uppmanades att hålla sig inomhus eftersom den dåliga luften gör det svårare att andas.

De senaste åren har fyrverkerierna i sig blivit allt mer ifrågasatta. Föroreningarna är stora och de skrämmer djur som hundar och hästar. Men de är också den viktigaste intäktskällan för de frivilliga räddningstjänster som finns över hela landet.

Det var i går 46 procent av hushållen som hade planer för att avfyra fyrverkerier - en nedgång med hela 9 procentenheter jämfört med 2019. Och en majoritet - 54 procent - avstod från fyrverkerier. Under de tre år som MMR frågat om islänningarnas fyrverkerivanor är det första gången som en majoritet avstår.

Traditionen med fyrverkerier är starkare bland män, boende på landsbygden och personer i åldern 30 till 49 år. Kvinnor, invånare i huvudstadsregionen och pensionärer är mindre intresserade.

Många håller dock fast vid traditionen. Av dem som avfyrade fyrverkerier 2019 var det 88 procent som tänkte göra det i går. Och av dem som ratade fyrverkerier då var det bara 5 procent som hade planer för fyrverkerier vid gårdagens tolvslag.

Här kan du läsa mer om synen på fyrverkerier på Island.