torsdag 7 januari 2021

Islänningar som har fyllt 70 år får förtur till coronavaccin

Personer som har fyllt 70 år står näst på tur i vaccineringen mot coronaviruset. Islänningar som är yngre än så såväl som yrkesgrupper som ambulanssjukvårdare får vänta längre. Det står klart sedan statsepidemiologen Þórólfur Guðnason ändrat turordningen för vaccinering. Fyra personer har avlidit efter att de vaccinerats.

Fyra personer har nu avlidit efter att de vaccinerats mot coronaviruset. Dödsfallen ska nu utredas av specialistläkare. Lyfjastofnun Íslands skriver i ett pressmeddelande att det i dagsläget inte finns något som tyder på att vaccineringen ska vara dödsorsaken. Alla fyra var äldre och hade flera underliggande sjukdomar.

Gemensamt för de fyra var också att de bodde på äldre- och vårdboenden. En normal vecka är det i snitt arton boende i veckan som avlider. Ytterligare en eventuell allvarlig biverkning av vaccineringen ska utredas.

Ólafur Helgi Samúelsson, geriatriker på vårdboendet Eir i Reykjavík, säger i Morgunblaðið att det inte kan uteslutas att vaccineringen har ett samband med dödsfallen. Men han anser att det är osannolikt. Det rör sig om multisjuka personer som alla har fyllt 80 år. Han blir själv varje vecka vittne till hur personer i den här gruppen avlider på Eir:
"Det som sker vid vaccinering är att immunsystemet sätts igång och det kan komma ett så kallat inflammationssvar. Därför får vissa feber och så kallade influensaliknande symtom. Det kan vara så att människor med underliggande sjukdomar och som är i en mycket känslig situation upplever sådant men det är mycket osannolikt."
Magnús Karl Magnússon, som är läkare och professor vid Háskóli Íslands, skriver på Facebook att det är viktigt att utreda dödsfallen. Utredningarna är en del i sjukvårdens system för kontroll. Men även om dödsfallen är tragiska är de också "återigen livets gång" eftersom det rör sig om personer i högriskgrupper. Dödsfallen i sig är inget skäl till oro för vaccineringen.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger till Vísir att det inte finns något som tyder på att det finns ett orsakssamband mellan vaccineringen och dödsfallen. Hon tror inte heller att de kommer att påverka attityden till vaccinering:
"Jag är inte bekymrad för att det skulle minska viljan till vaccinering. På Island har vi varit mycket villiga till vaccinering och som det ser ut nu är läget sådant att vi vill vara med. Och det har inte bara betydelse för oss var för sig utan för hela samhället att deltagandet är allmänt."
Modernas vaccin mot coronaviruset fick enligt ett pressmeddelande klartecken från Lyfjastofnun Íslands i går. Hälsovårdsdepartementet uppger i ett pressmeddelande att Island räknar med att få vaccin från Moderna för 2 500 personer under januari och februari. Därefter ska leveranserna gå snabbare.

Leveranstakten ser dock inte ut att bli lika snabb som statsepidemiologen Þórólfur Guðnason hade hoppats på. Han har därför ändrat prioriteringsordningen för vaccinering. Näst på tur står islänningar som har fyllt 70 år - vilket är en grupp på omkring 34 000 personer.

Som statsepidemiolog har Þórólfur Guðnason befogenhet att ändra prioriteringsordningen. Beslutet betyder att exempelvis ambulanssjukvårdare kan få vänta något längre på vaccineringen. Han säger till Vísir att skälet är att det bland dem som har fyllt 70 år finns många som tillhör riskgrupper av flera olika skäl:
"Många av dem har underliggande sjukdomar och de är inkluderade."
Fem nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Under tisdagen rapporterades fyra fall av coronasmitta. Av gårdagens fall var det tre som inte var i karantän.

På flygplatsen i Keflavík upptäcktes i går arton fall och på tisdagen sex fall. Av de totalt arton smittade som rapporterades i går var det sjutton som reste in från Polen. Och alla arton var bosatta på Island.

Nu är det 127 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 20 coronapatienter.

Dessutom är 152 personer i karantän och 2 532 personer i inresekarantän.

Hittills har totalt 22 fall av den brittiska virusstam som tros vara särskilt smittsam upptäckts på Island. Det finns ännu inga tecken på samhällsspridning av den virusstammen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.