
I mitten på oktober förra året angjorde trålaren Júlíus Geirmundsson hamnen i Ísafjörður efter tre veckor ute till havs. På kajen väntade provtagningspersonal från sjukvården. När testerna var analyserade dagen därpå visade det sig att 22 av 25 var smittade av coronaviruset.
Júlíus Geirmundsson hade redan lämnat hamnen för att fortsätta fiska. Och skälet till att trålaren lade till i Ísafjörður var inte att testa besättningen. I stället var det att söka skydd undan ett oväder och att fylla på oljan.
De positiva testresultaten tvingade trålaren att vända tillbaka. Snart uppdagades en skandal som skulle komma att dominera nyhetsrapporteringen.
Redan andra dagen insjuknade en i besättningen med tydliga symtom på covid-19. Därefter insjuknade en efter en. Trots uppmaningar från läkare valde kaptenen att inte avbryta fisketuren. I stället fortsatte den som planerat. När Júlíus Geirmundsson angjorde Ísafjörður fanns 213 ton fisk ombord.
Så småningom trädde besättningsmedlemmar fram och berättade om veckorna ombord. De flesta hade jobbat medan de var sjuka. Medicinerna ombord hade tagit slut. Rederiet Hraðfrystihúsið Gunnvör i Hnífsdalur och kaptenen förbjöd dem att berätta om tillståndet ombord i sociala medier eller genom att vända sig till medierna.
Hraðfrystihúsið Gunnvör medgav först efter en tid att det hade varit ett misstag att inte avbryta turen. Men rederiet svarade inte på några frågor om kontakterna med kaptenen ombord. När fem fackföreningar drev igenom en sjöförklaring vägrade rederiet att lämna ut skeppsdagboken där kaptenen bland annat ska föra anteckningar om besättningens hälsa.
Händelsen utreddes även av polis. Utredningen ledde till att kaptenen åtalades för brott mot sjömannalagen. Där finns en paragraf som säger att en kapten som ignorerar sjukdomar eller skador ombord och därmed äventyrar besättningens hälsa kan dömas till två års fängelse. Om brottet bedöms som grovt kan straffet bli upp till fyra år.
Rättsprocessen inleddes i Héraðsdómur Vestfjarða i går. Då valde kaptenen - som tidigare förnekat brott - att erkänna att han brutit mot sjömannalagen. Erkännandet innebär att det inte blir någon rättegång.
Kaptenen döms till att betala 750 000 isländska kronor i böter. Han mister också rätten att arbeta som kapten i fyra månader.
Här kan du läsa mer om skandalen ombord Júlíus Geirmundsson.