onsdag 13 januari 2021

Nya regler för resa till Island presenteras i veckan

Frågan är om det är lagligt att tvinga resenärer till två veckors karantän. I annat fall kan hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir tänka sig att inrätta ett system där vissa typer av coronaintyg godkänns för inresa till Island. Ett nytt besked om regelverket för inresor väntas senast på fredag.

I dag lättar Island på några av coronarestriktionerna. Bland annat höjs gränsen för tillåtna sammankomster från tio till tjugo deltagare. Dessutom får gym och andra träningslokaler öppna samtidigt som teatrar, biografer och andra kulturarenor får släppa in fler besökare.

När taket för deltagare höjs börjar katolska kyrkan på nytt med mässor. Biskopen David B. Tencer skriver i ett pressmeddelande att han hoppas att det ska bli tillåtet att släppa in hundra personer - vilket är maxnivån vid begravningar.

Katolska kyrkan utreds just nu av polis för att ha struntat i coronarestriktionerna. Vid två mässor kring jul- och nyårshelgerna var antalet deltagare långt över det tillåtna antalet. Då förklarade David B. Tencer att det var otänkbart att avvisa gäster från mässor - trots att kyrkan skulle bryta mot lagen.

Under gårdagen levererades 1 200 doser av Modernas coronavaccin till Island. Vaccineringen av vårdanställda och andra personer inom yrken som riskerar att möta coronasmittade genomförs i dag.

Senast på fredag har regeringen lovat att meddela vilka inreseregler som ska gälla från och med den 1 februari. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vill avskaffa alternativet med två veckors karantän. I stället anser han att alla resenärer ska genomgå dubbla coronatest med fem dagars karantän mellan provtagningstillfällena.

Men det finns frågetecken kring lagstödet för att tvinga resenärer att testa sig. Därför kan alternativet med två veckors karantän bli kvar. Þórólfur Guðnasons första alternativ är att de två veckorna ska tillbringas på något av de hotell i Reykjavík som myndigheterna hyr. Syftet är att hålla uppsikt över resenärerna så att de respekterar reglerna för karantänen.

På hälsovårdsdepartementet pågår nu arbetet med att utforma de nya inresereglerna. En avgörande fråga är om resenärer kan tvingas att tillbringa tiden i karantän på en plats som myndigheterna anvisar.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger till RÚV att hon även undersöker andra möjligheter. Det kan till exempel vara möjligheten att visa upp ett negativ coronatest vid gränsen.

På Island rapporterades i går två nya fall av coronasmitta. En av dem var inte i karantän. Vid gränsen var det ytterligare femton personer som testade positivt för coronaviruset.

Nu är det 149 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 19 coronapatienter.

Ytterligare 320 personer är i karantän och 2 018 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.