måndag 4 januari 2021

Regeringen: Majoritet får coronavaccin före sommaren

Bara en liten del av islänningarna kommer att ha vaccinerats före årsskiftet. Det hävdar Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining, i Fréttablaðið. I stället för att alliera sig med EU och de övriga nordiska länderna anser han att Island borde ha agerat på egen hand för att påskynda leveranserna av vaccin. Men enligt regeringen ska en stor del av befolkningen ha vaccinerats före sommaren.

Knappt 5 000 islänningar fick Pfizers vaccin mot coronaviruset i mellandagarna. Vaccin för ytterligare omkring 1 500 personer väntas om ett par veckor. Totalt har Island undertecknat avtal om vaccin för 579 000 personer - vilket nästan är dubbla landets befolkning.

Men frågetecknen om när vaccinen ska levereras är många. I slutet på förra året spekulerades det i att hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir inte längre hade regeringens förtroende för att hantera frågan. Därför skulle i stället statsminister Katrín Jakobsdóttir ha tagit över ansvaret. Dessa rykten har dock tillbakavisats av regeringen.

En som är missnöjd är Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining som assisterat vården med att genomföra och analysera coronatester. Han säger i Fréttablaðið att han befarar att bara en liten del av islänningarna kommer att vaccineras mot coronaviruset under 2021:
"Det var naturligt att vi slog oss ihop med de övriga nordiska länderna. Det har ofta visat sig vara ett lyckosamt drag för oss, men vi befinner oss tyvärr i en sådan situation att EU klantade till detta. Vi måste inse det och inte försöka intala oss om att det här är okej för det är inte okej."
Kári Stefánsson konstaterar att Island har tecknat avtal om vaccin som gott och väl räcker till hela befolkningen. Men i avtalen finns inga fastställda datum för när vaccinen ska levereras.

I stället för att förlita sig på EU och övriga Norden anser Kári Stefánsson att Island borde agera på egen hand. Det skulle kunna påskynda leveranserna av vaccin.

Enligt ett pressmeddelande från hälsovårdsdepartementet finns det vissa hålltider för leveranserna. Island räknar med vaccin för ytterligare 25 000 personer från Pfizer före mars månads utgång. Leverans av vaccin till 64 000 personer från Moderna ska börja första kvartalet. Även Astra Zenecas leverans av vaccin till 115 000 personer börjar första kvartalet. Vaccin för 235 000 personer från Janssen väntas under tredje kvartalet.

Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att hon räknar med att en majoritet av islänningarna ska kunna vaccineras före halvårsskiftet. Och Svandís Svavarsdóttir säger i Morgunblaðið att en majoritet av befolkningen ska ha vaccinerats före sommaren.

Regeringen har valt att inte på egen hand ge tillstånd till vissa vaccin. I stället förlitar sig Island på EU:s godkännande. I debatten har Storbritannien lyfts fram som ett land där vaccineringen kunnat komma igång tidigare genom snabbare godkännanden. Men Svandís Svavarsdóttir säger i Morgunblaðið att processen har valts med medborgarnas säkerhet som ledstjärna:
"Det finns en viss garanti och en viss säkerhet i det att följas åt både vad gäller avtal och köp. Och även gällande tillståndsbeviljande."
Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att godkännandet är en fråga för Lyfjastofnun Íslands. Men han tror inte att det på Island finns tillräcklig expertkunskap för att ge tillstånd till vaccin så snabbt:
"För att göra det skulle vi behöva gå igenom alla dokument själva vilket skulle bli ett enormt arbete. Jag tror inte att det finns tillräcklig expertkunskap här i landet för att göra något sådant. Det vore inte roligt om det senare dök upp biverkningar som man har förbisett."
På Island rapporterades i går fyra nya fall av coronaviruset. Alla fyra var redan i karantän. Dessutom var det fjorton personer som testade positivt vid gränsen.

Under lördagen rapporterades inga nya fall - men det berodde på att inga plan landade på flygplatsen i Keflavík på nyårsdagen och att vårdcentralerna var stängda för provtagning.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.