torsdag 11 februari 2021

Avhoppare från Gröna vänstern går med i Piratpartiet

Andrés Ingi Jónsson har gått med i Piratpartiet. Han kommer också att ställa upp i partiets provval med målet att ta en plats högt upp på en av listorna i Reykjavík. Beskedet kommer ett drygt år efter att han lämnade Gröna vänstern i protest mot den politik partiet driver i regeringskoalitionen ihop med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

När Gröna vänstern efter valet 2017 bildade regering ihop med Självständighetspartiet och Framstegspartiet var Andrés Ingi Jónsson en av de ledamöter som röstade nej till samarbetet. Det politiska avståndet mellan Gröna vänstern och Självständighetspartiet var enligt honom för långt.

I en lång rad frågor visade Andrés Ingi Jónsson sitt missnöje med regeringens politik. I november 2019 tog han beslutet att lämna Gröna vänsterns grupp i alltinget. Däremot stannade han kvar i partiet eftersom han alltjämt stod bakom Gröna vänsterns partiprogram.

Efter avhoppet förklarade Andrés Ingi Jónsson att han inte skulle gå med i något annat parti. Han skulle fortsätta arbeta för sina hjärtefrågor som politisk vilde.

Men det politiska systemet - där enskilda ledamöter inte får tillträde till det viktiga arbetet i nämnderna - gjorde att han började tänka om. Andrés Ingi Jónsson har tidigare sagt att han vill kandidera på nytt i höstens val. Han har funderat på att både starta ett eget parti och att ansluta sig till ett befintligt parti.

Andrés Ingi Jónsson har nu gått med i Piratpartiet. Han valdes in i partiets alltingsgrupp i går. I ett pressmeddelande beskrivs han som "en naturlig allierad med många gemensamma beröringspunkter" och "en idealist med stark rättvisekänsla som vågar argumentera för stora idéer". Inför beslutet ställde han sig också bakom partiets principprogram.

Att beskedet kom just i går har en naturlig förklaring. Den som vill ställa upp i Piratpartiets provval måste nämligen gå med i partiet senast i dag. Kandidaterna presenteras digitalt mellan 1 och 5 mars. Själva provvalet äger rum mellan 3 och 13 mars.

Andrés Ingi Jónsson skriver på Facebook att han i alltinget har haft ett gott samarbete med Piratpartiets ledamöter. Han anser att partiet är den kraft för förändringar som Island behöver:
"Som en del av Piratpartiets alltingsgrupp får jag möjlighet att vara en del av en grupp som har en nyckelroll när det gäller att göra vårt samhälle bättre för oss alla, deltagare i en rörelse som efter nästa val kan se till så att det bildas en regering som inte bara handlar om minsta gemensamma nämnare utan riktiga förändringar i mänskliga rättigheters, människorna i landets och framtidens intresse. I alltinget har jag lagt stor vikt vid klimatfrågor, främjande av demokrati och jämlikhet och jag vet att inom dessa områden kan jag medverka till att ta fram en övertygande och stark valplattform för Piratpartiet inför hösten."
Andrés Ingi Jónsson ställer upp i Piratpartiets provval med målet att ta en plats på en av listorna i Reykjavík.

I valet 2017 toppade Þórhildur Sunna Ævarsdóttir listan i södra Reykjavík. Hon kandiderar även i årets provval. Överst på listan i norra Reykjavík var Helgi Hrafn Gunnarsson. Han har redan meddelat att han inte ställer upp för omval. Däremot har hans syster Arndís Anna Kristínardóttir Gunnarsdóttir på Facebook berättat att hon tänker kandidera i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Andrés Ingi Jónsson.