söndag 28 februari 2021

Ett år efter första fallet av coronasmitta på Island

Den 28 februari 2020 testade en isländsk man i 40-årsåldern positivt för coronaviruset. Han hade då nyligen landat i Keflavík efter en skidresa till Alperna. Sedan dess har ytterligare 6 049 personer bekräftats med coronasmitta. Förra året krympte Islands ekonomi med 6,6 procent - det näst största raset under efterkrigstiden.

Ett år har nu gått sedan det första fallet av coronasmitta upptäcktes på Island. Redan under januari hade myndigheterna höjt beredskapen för det nya coronaviruset. Den 28 februari 2020 var det en man i 40-årsåldern som testade positivt. Liksom många andra islänningar under den första vågen hade han smittats under en skidresa i Alperna.

Dagen därpå klassade isländska myndigheter delar av norra Italien som ett riskområde. Den 13 mars infördes de första begränsningarna för sammankomster under efterkrigstiden. Då fanns det en samhällsspridning av coronaviruset.

Sedan dess har lättnader och skärpningar av restriktionerna avlöst varandra i takt med smittans utveckling. När reglerna var som hårdast fick bara tio personer samlas.

Hittills är det 6 050 personer som testat positivt för viruset. Landspítali i Reykjavík och sjukhuset i Akureyri har tagit emot 327 coronapatienter - och 53 personer har legat på intensivvårdsavdelning. Totalt 29 personer har avlidit i sviterna av covid-19.

Ett nytt fall av coronasmitta rapporterades i går. Personen var redan i karantän. Innan dess hade det gått fem dagar i följd utan nya fall. Ytterligare en person testade positivt för viruset vid gränsen.

Pandemin har haft stora konsekvenser för Islands ekonomi. Under 2020 krympte den enligt Landsbanki med 6,6 procent - vilket är den näst största nedgången under efterkrigstiden. Bara 2009 - året efter finanskraschen då den backade med 7,7 procent - har raset varit större.

Inverkan på Islands bnp uppskattas till 250 till 300 miljarder isländska kronor. Det främsta skälet till raset är turistnäringens kollaps. Men tillbakagången blev inte lika kraftig som Landsbanki räknade med i oktober. Större privatkonsumtion och en oväntat het bostadsmarknad har bidragit till ett mindre tapp än väntat.

Exporten minskade under 2020 med 30,5 procent. Det är den i särklass största nedgången i republikens historia. Det tidigare rekordet var från 1949 då exporten sjönk med 13 procent.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.