Det har snart gått ett år sedan det första coronafallet upptäcktes på Island. Sedan dess har 6 016 personer testat positivt för viruset. Men nu ser det ut som att vaccineringen börjar få ett försprång mot smittan.
Nu har 7 245 personer fått sin första dos - och av dessa är det 4 853 personer som även har fått sin andra dos vaccin.
Bland islänningar som har fyllt 90 år är det nu drygt 80 procent som har vaccinerats åtminstone en gång. I åldern 80 till 89 år är det lite mer än 25 procent som har fått minst en dos coronavaccin. I övriga åldersgrupper är det betydligt färre - och i åldern 16 till 29 år är det bara 1,2 procent som har vaccinerats.
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason berättade under gårdagens presskonferens att Astra Zenecas vaccin enbart kommer att ges till personer som inte har fyllt 65 år. Island räknar med att få 14 000 doser av det vaccinet under februari.
Inget nytt fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det var andra dagen i följd utan nya fall. Däremot var det en person som testade positivt vid gränsen i går och ytterligare sex personer i förrgår.
Det är nu 33 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 13 coronapatienter.
Dessutom är 21 personer i karantän och 1 062 personer i inresekarantän.
Med 47 enhälliga röster sade alltinget i går ja till en ny smittskyddslag. De nya bestämmelserna beskriver mer utförligt vilka åtgärder som får vidtas under en epidemi eller pandemi. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir förklarade i samband med omröstningen att hon var tacksam för det breda stödet.
Tidigare hade Þórólfur Guðnason uppmanat ledamöterna att rösta ja. Han efterlyste möjligheter att skärpa inresereglerna - till exempel genom att kunna tvinga resenärer till karantän i myndigheternas regi.
Þórólfur Guðnason räknar inom de närmaste dagarna med att vända sig till Svandís Svavarsdóttir med förslag på nya restriktioner. De kommer troligen att träda i kraft under nästa vecka. Han sade att han troligen kommer att rekommendera vissa lättnader.
Men det kommer inte att bli några dramatiska förändringar. Skälet var enligt Þórólfur Guðnason att det alltjämt var många som testade positivt för viruset vid gränsen. Han överväger att föreslå en skärpning av reglerna för inresa för att ytterligare minska risken för att någon för med sig smitta till Island. Så länge som den risken fanns skulle det heller inte vara möjligt att föreslå några större lättnader i övrigt.
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.