lördag 6 februari 2021

Försäljning av Corona ökar under coronapandemin

Coronapandemin avskräckte inte islänningarna från det mexikanska ölet Corona. Tvärtom - och kanske var det den svarta humorn som färgade av sig på konsumtionen. Under 2020 ökade försäljningen i statliga Vínbúðin med 12 procent. Och den hade kunnat öka ännu mer om inte importören Vínnes haft problem med leveranserna, skriver Fréttablaðið.

Under stora delar av 2020 tvingades barer, pubar och andra uteställen att hålla stängt. Och restauranger fick under långa perioder finna sig i att stänga tidigare än vanligt. Därför minskade försäljningen av alkohol till mat- och nöjesställen - men i stället ökade försäljningen till privatpersoner.

Ett ölmärke som gick framåt på Island förra året var mexikanska Corona. Försäljningen genom statliga Vínbúðin ökade enligt Fréttablaðið med 12 procent. Statistik från ÁTVR visar att försäljningen på fat - som i regel sker till matställen - minskade. Däremot ökade försäljningen på flaska och burk.

Halldór Ægir Halldórsson, varumärkesansvarig vid importören Vínnes, säger i Fréttablaðið att kopplingen mellan coronapandemin och varumärket Corona bidrog till att försäljningen minskade på många håll i världen. Men Island var alltså ett undantag:
"Island sticker ut när det gäller försäljningen av Corona förra året. Det här var visserligen ett tufft år över hela världen, men jag vet inte vad det är - om det är islänningarnas speciella humor som gör att försäljningen av Corona ökar så mycket mitt i coronapandemin, men jag vet att försäljningen minskade på flera håll."
Vínnes hade periodvis problem med leveranserna under 2020 vilket gjorde att Corona inte alltid fanns i lager. Det är alltså inte omöjligt att försäljningen hade kunnat öka ännu mer om det ibland inte hade varit tomt i hyllorna.