lördag 13 februari 2021

Fyra nya fall av coronasmitta på Island - avblåser nödläge

Fyra fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det var det högsta antalet nya smittade på drygt två veckor - men samtliga fyra var redan i karantän. Och de har dessutom anknytning till en person som testade positivt för coronaviruset vid gränsen. Smittspridningen är nu så låg att civilförsvaret avblåser den nödsituation som utlystes i oktober förra året.

Den 4 oktober 2020 utlyste isländska myndigheter en nödsituation på grund av coronapandemin. Island hade då drabbats av den tredje vågen av smitta. Smittspridningen i samhället ökade snabbt - och samtidigt skärpte myndigheterna en rad restriktioner för att bekämpa virusets utbredning.

Nu sänker myndigheterna beredskapen ett steg. Beslutet innebär inga förändringar för allmänheten och påverkar inte de restriktioner som nu är i bruk. Det uppger civilförsvaret i ett pressmeddelande.

Nödläge utlystes första gången den 6 mars förra året. Då hade coronaviruset börjat sprida sig i samhället genom resenärer som kommit till Island från utlandet. Sedan dess har 29 personer avlidit i sviterna av covid-19, drygt 6 000 har testat positivt för viruset, över 46 000 personer har varit i karantän och närmare en halv miljon tester har genomförts.

Fyra nya fall av coronasmitta rapporterades i går - vilket var det högsta antalet sedan den 26 januari. Men alla fyra var redan i karantän. De smittades av en person i samma familj som testat positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 26 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 11 coronapatienter.

Dessutom är 19 personer i karantän och 718 i inresekarantän. Totalt 5 538 personer har vaccinerats mot coronaviruset två gånger.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.