måndag 8 februari 2021

Island tillåter barer och pubar att öppna på nytt

Barer, pubar och uteställen får i dag öppna på nytt när Island lättar på coronarestriktionerna. Men tvåmetersregeln och skyldigheten att använda munskydd blir kvar. Även maxgränsen på 20 deltagare i sammankomster blir kvar - men hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir tillåter nu fler undantag från huvudregeln. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Smittspridningen på Island är nu så begränsad att statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son­ anser att det är motiverat att lätta på vissa restriktioner. I de rekommendationer som han lämnade till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i fredags skriver han att mer omfattande lättnader kan bli aktuella först när vaccineringen mot coronaviruset har hunnit längre.

Inför fredagen hade Þórólfur Guðna­son­ diskuterat möjligheten att skärpa reglerna för inresa ytterligare. Så blev det inte. Kravet på dubbla coronatest med fem dagars karantän mellan tillfällena kvarstår.

Men i dag får alltså barer, pubar och uteställen öppna för första gången på flera månader. Även spelautomater får tas i bruk på nytt - men de måste desinficeras regelbundet. Träningslokaler och idrottslokaler får öppna omklädningsrummen på nytt.

Restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd får ha öppen till klockan 22 - vilket är en timme längre. De får enbart servera sittande gäster. Och inga nya gäster får släppas in efter 21.

Tvåmetersregeln och skyldigheten att använda munskydd i vissa situationer blir kvar. Även taket på 20 deltagare vid sammankomster kvarstår. Men nu beviljas fler undantag.

Butiker, arenor för scenkonst och trossamfund får nu välkomna upp till 150 besökare. Det maximala antalet bestäms av lokalernas storlek.

Även träningar på gym tillåts på nytt. Men bara hälften av det tillåtna antalet får vistas i lokalerna. Också här måste utrustningen desinficeras efter varje användare. Alla deltagare måste dock registrera sig i förväg.

Undantagsbestämmelserna omfattar nu dessutom även schack, bingo och bridge.

Det är alltså de senaste veckornas begränsade smittspridning som gör att Þórólfur Guðna­son­ anser att det är lämpligt att avveckla vissa restriktioner. De regler som gällde till och med i går skulle ursprungligen ha varit i bruk till den 17 februari. De nya reglerna gäller till och med den 3 mars.

De tre senaste dagarna har tre nya fall av coronasmitta rapporterats på Island. Ytterligare sju personer har testat positivt för viruset vid gränsen.

Island fick i lördags den första leveransen av Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset. De 1 200 doserna räcker till att vaccinera 600 personer. Det är ännu inte klart vilka som kommer att erbjudas vaccinering. Det kommer dock att röra sig om personer som är yngre än 65 år.

Myndigheterna har nu börjat förbereda inför en massvaccinering i Laugardalshöll i Reykjavík. Ett skäl är att där finns betydligt fler parkeringsplatser än de lokaler i östra Reykjavík som nu används för vaccinering i huvudstadsregionen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.