torsdag 18 februari 2021

Islänningar utan negativt coronatest får böta vid gränsen

Islänningar på inresa avvisas inte vid gränsen om de inte kan visa upp ett högst 72 timmar gammalt coronatest. I stället får de böta. Men utlänningar kan inte undkomma med böter. Utan ett negativt coronatest gjort före avresan släpps de inte in i landet. Myndigheterna kommer att sätta dem på ett plan tillbaka till hemlandet.

I morgon börjar ännu tuffare regler för inresa till Island att gälla. Kravet på dubbla coronatester och fem dagars karantän efter ankomsten blir kvar. Men vid avresan måste alla resenärer visa upp ett negativt coronatest. Och det får inte vara äldre än 72 timmar.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir sade redan i alltinget i tisdags att inga isländska medborgare kommer att avvisas vid gränsen. Eftersom grundlagen säger att medborgare alltid ska få återvända hem finns det inga juridiska möjligheter att stoppa dem från inresan.

Kravet på ett negativt PCR-test omfattar alltså inte isländska medborgare. De kan inte förhindras inresa till Island. Däremot kommer de att tvingas böta. Beloppet är inte fastslaget än.

Utländska medborgare har inga kryphål i lagstiftningen. Om de lyckas ta sig till Island utan ett negativt svar på ett PCR-test ska de utvisas utan att släppas in i landet. Gränsskyddet på flygplatsen i Keflavík har fått mandat av regeringen att stoppa resenärer som inte efterlever reglerna. Mandatet innebär också att resenärerna kan avvisas vid gränsen.

Inga flygbussar har gått mellan flygplatsen i Keflavík och Reykjavík sedan den 16 januari i år. Samtidigt har bland annat polischefen Víðir Reynisson kritiserat personer som hämtar ankommande resenärer på flygplatsen. För att det ska vara tillåtet måste de därefter sätta sig i karantän.

Han har därför uppmanat anhöriga att ordna mottagandet på annat sätt. Men Víðir Reynisson säger nu i Fréttablaðið att han vill se en lösning där staten går in och täcker förlusterna för flygbusstrafiken. Utan flygbussar är resenärer hänvisade till andra färdsätt som kan vara betydligt dyrare.

För femte dagen i följd rapporterades inga nya fall av coronasmitta på Island i går. Vid gränsen var det sex personer som testade positivt för viruset. Fem av dem hade pågående smittor medan ett test ännu inte har analyserats för antikroppar.

Nu är det 29 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas åtta coronapatienter.

Dessutom är 24 personer i karantän och 912 personer i inresekarantän.

Totalt 7 381 islänningar har nu fått dubbla doser vaccin mot coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.