tisdag 23 februari 2021

Över 10 000 islänningar har vaccinerats mot coronaviruset

Över 10 000 islänningar är nu fullt vaccinerade mot coronaviruset. Ytterligare drygt 6 000 personer har fått sin första dos av vaccin. I veckan kommer närmare 6 000 vårdanställda och personer som har fyllt 80 år att vaccineras. Nästan hälften av dem får sin andra dos. I veckan väntas Island lätta på de restriktioner som nu är i bruk.

I slutet på juni räknar hälsovårdsdepartementet att vaccineringen mot coronaviruset ska vara färdig. Då ska alla islänningar som har fyllt 16 år ha erbjudits vaccin - vilket betyder omkring 280 000 personer. I veckan tas ytterligare ett steg i vaccineringen.

Hittills är det 10 530 personer som är fullt vaccinerade mot viruset efter att ha fått två doser. Dessutom har 6 702 personer fått sin första dos.

I veckan vaccineras ytterligare närmare 6 000 personer. Totalt 3 510 doser av Pfizers vaccin kommer att användas för sjukvårdsanställda och islänningar som har fyllt 80 år. För omkring 2 200 är det andra dosen och för runt 1 300 första dosen.

Inom de närmaste dagarna ska även 2 400 personer - anställda på vård- och sjukhem - få sin första dos av Astra Zenecas vaccin. Det uppger Embætti landlæknis i ett pressmeddelande.

På Island rapporterades inga nya fall av coronasmitta i går. Däremot var det en resenär som testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 25 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 26 personer i karantän och 967 personer i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas nio coronapatienter.

Under helgen var det 706 passagerare som landade på flygplatsen i Keflavík. Av dessa var det 543 som kunde visa upp negativa PCR-tester, 54 som hade intyg på genomgången vaccinering mot coronaviruset och 51 som hade intyg på att ha tillfrisknat efter att ha insjuknat i covid-19.

Men 58 resenärer hade inget intyg på PCR-test. Än så länge har myndigheterna inte bötfällt sådana passagerare trots att ett negativt resultat är ett krav för inresa. Skälet är att regelverket ännu inte är färdigt. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att han räknar med att resenärer kommer att börja bötfällas under veckan.

Statsepidemiologen Þór­ólfur Guðna­son lämnade i söndags två dokument med rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Det gäller skolan - där de befintliga restriktionerna löper ut den 1 mars - och de allmänna reglerna.

Þór­ólfur Guðna­son har inte gått in på några detaljer om rekommendationerna. Under presskonferensen sade han dock att det inte var aktuellt att slopa kravet på munskydd i vissa situationer. Dokumenten kommer att offentliggöras under dagen. De nya reglerna ska träda i kraft inom de närmaste dagarna.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.