torsdag 4 februari 2021

Sexbrottsdömd ex-polis misstänks för skottdåd i Reykjavík

En man i 60-årsåldern sitter alltjämt häktad misstänkt både för skotten mot borgmästaren Dagur B. Eggertssons bil och Socialdemokraternas partihögkvarter i Reykjavík. Polisens utredning är nu färdig och har överlämnats till åklagare. Mannen har själv tidigare arbetat som polis. Han dömdes 2003 för sexuella övergrepp mot tre flickor - men fick senare upprättelse.

Skjutningarna mot Socialdemokraternas partilokaler i Reykjavík och borgmästaren Dagur B. Eggertssons bil kan vara på väg att klaras upp. En man i 60-årsåldern sitter häktad misstänkt för bägge skottdåden. Häktningstiden löper ut i morgon.

Mannen sitter häktad för att han skulle kunna försvåra utredningen och undanröja bevis. Men ett annat skäl är att han också bedöms som farlig. Det är sällsynt att domstolar beslutar om häktning av det skälet.

Polisens utredning av skjutningarna är nu färdig och har överlämnats till åklagare. Det blir nu upp till åklagare att ta beslut om åtal mot mannen. Ytterligare en man är misstänkt för inblandning i skottdåden. Han har dock inte suttit häktad.

Det har cirkulerat uppgifter om att mannen sedan länge har varit fientligt inställd till Socialdemokraterna. Enligt Fréttablaðið finns det inget som tyder på att han tagit kontakt med varken partiet eller Dagur B. Eggertsson den senaste tiden.

Mannen arbetade tidigare som polis. Men 2003 dömdes han enligt Fréttablaðið till arton månaders fängelse för sexuella övergrepp mot tre minderåriga flickor. Mannen dömdes mot sitt nekande. Han kom ut ur fängelset 2005 då han hade avtjänat straffet.

Under 2009 vände mannen sig till justitieministern för att få upprättelse. Beslutet bekräftades 2010 av dåvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson.

Lagen om upprättelse för dömda brottslingar avskaffades 2017. Fram till dess var det nödvändigt med ett fläckfritt rykte för att exempelvis få sitta i bolagsstyrelser, att få advokatlicens och att kandidera till alltinget eller kommunfullmäktige.

Upprättelsen gjorde att mannen fick tillbaka dessa rättigheter tidigare. Men när lagen skrotades 2017 hade den orsakat en regeringskris. Och där var mannen en av de fyra brottsdömda som stod i centrum.

Mannen skickade med sju rekommendationer med sin ansökan. Sådana rekommendationsbrev ska intyga att den dömda har lämnat brottsligheten bakom sig och lever ett skötsamt liv. De flesta nöjer sig med två brev - men det visade sig först 2017 att flera av mannens rekommendationsbrev var skrivna 2002. Han använde sig alltså av rekommendationer som han fick innan han dömdes för sexövergrepp.

Regeringens hantering av upprättelse till fyra brottslingar ledde alltså fram till att koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid kollapsade. Regeringskrisen ledde i sin tur till nyval. Efter att händelsen blivit känd trädde ett av mannens offer fram och berättade om övergreppen.

Rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir träffade i tisdags företrädare för de åtta partierna i alltinget. Polisen har inte vidtagit några skärpta åtgärder efter skottdåden. Syftet med mötet var i första hand att utbyta information.

Ólafur Guðmundsson, ersättare i kommunfullmäktige för Självständighetspartiet, hävdade efter skottdådet mot Dagur B. Eggertssons bil att han hade sig själv att skylla. Han bad senare om ursäkt för uttalandet. Under natten mot onsdagen utsattes han hem i Grafarvogur i Reykjavík för skadegörelse.

Han fick flera fönsterrutor krossade. Men skadegörelsen drabbade även tre grannar som även de fick rutor krossade. Polisen kunde gripa en misstänkt på plats. Gärningspersonen använde en vattenkanna för att krossa fönstren, skriver Morgunblaðið.

Vissa kopplade ihop skjutningen med en film där Dagur B. Eggertsson anklagades för korruption i samband med arbeten på Óðinstorg i Reykjavík. Han skulle bland annat ha fått tre parkeringsplatser utan kostnad. Berättarröst i filmen var Centerpartiets Vigdís Hauksdóttir.

Men uppgifterna om parkeringsplatserna var osanna. Bolli Kristinsson, en affärsman som var en av dem som stod bakom filmen, bad om ursäkt på Facebook. Han skulle också se till så att videon avpublicerades. Däremot kommenterade han inte de egna uppgifterna om att arbetena på Óðinstorg skulle ha kostat tio gånger mer än vad kommunen säger.

Här kan du läsa mer om skottdådet mot Dagur B. Eggertssons bil.