tisdag 16 februari 2021

Tre dagar i rad utan ny coronasmitta på Island

Tre dagar i följd har inga nya fall av coronasmitta rapporterats på Island. Vid gränsen har sju personer testat positivt för viruset. Redan vid halvårsskiftet räknar regeringen med att 190 000 islänningar har vaccinerats mot coronaviruset. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir överväger nu att skärpa reglerna för inresa ytterligare.

De tre senaste dagarna har ingen testat positivt för coronaviruset på Island. Och de senaste veckorna har bara enstaka fall rapporterats. Samtidigt som statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har välkomnat utvecklingen i landet har han också varnat för resenärer från utlandet.

Þórólfur Guðnason har pekat ut gränsen som en riskfaktor. Trots kraven på dubbla coronatester och fem dagars karantän går det inte att utesluta att smittade personer kommer in i landet. Han har därför sagt att han vill skärpa reglerna för inresa ytterligare.

Mellan 1 januari och 5 februari var det 16 resenärer som bötfälldes för att ha brutit mot reglerna för karantän. Det uppgav polischefen Víðir Reynisson under gårdagens presskonferens.

Förra veckan stoppade polisen i Suðurland en utländsk turist som struntade i reglerna. Resenären stoppades när hen liftade längs vägen österut från Reykjavík. Polisen körde turisten till det statliga karantänboendet i Reykjavík. Turisten fick också böta för regelbrottet. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Han har nu lämnat nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Det är ännu inte känt hur Þórólfur Guðnasons förslag ser ut. Men han har tidigare talat om att även kräva ett negativt coronatest före avresan. Kanske togs ett steg i den riktningen redan i går när hälsovårdsdepartementet publicerade föreslagna riktlinjer för snabbtester för coronaviruset.

De tre senaste dagarna är det sju personer som testat positivt för coronaviruset vid gränsen. Trots att flygtrafiken till och från Island numera är ytterst begränsad har fallen på flygplatsen i Keflavík varit betydligt fler den senaste tiden.

Nu är det 26 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas åtta coronapatienter.

Dessutom är 20 personer i karantän och 719 personer i inresekarantän.

Redan till halvårsskiftet ska omkring 190 000 islänningar ha vaccinerats mot coronaviruset. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande. Den planerade vaccinationstakten har påskyndats - vilket beror på ett nytt avtal med Pfizer om vaccinleveranser.

Totalt räknar Island med att vaccinera 280 000 personer. Alla som har fyllt 16 år kommer att erbjudas vaccin. Myndigheterna arbetar nu med en vaccinationskalender som visar när olika grupper kan förvänta sig att bli vaccinerade.

I veckan kommer närmare 6 000 islänningar att vaccineras.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.