måndag 29 mars 2021

Hetaste magman i vulkanutbrott på Island i modern tid


Magman i Geldingadalir var 1 240 grader vid utbrottets början. Så het har ingen magma tidigare varit i ett vulkanutbrott på Island i modern tid. Utbrottet går nu in på sin tionde dag. Lavaflödet fortsätter vara litet men stabilt. Hela dalens botten har nu täckts av lava. Hittills har utbrottet producerat 3 till 7 miljoner kubikmeter lava.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu gått in på sin tionde dag. Inget tyder på att det skulle vara på väg att upphöra. Lavaflödet ur de två aktiva kratrarna är litet men stabilt. Flödet är 5 till 7 kubikmeter i sekunden.

Utbrottet fortsätter att förundra forskarna. Magman kommer från ett djup av 17 till 20 kilometer närmast direkt från jordens mantel. Den är ovanligt rik på magnesiumoxid - som bildas när magnesium förbränns i syre. Hela 8,5 procent av magman består av magnesiumoxid. Och denna förening kan irritera både ögon och slemhinnor.

Magman strömmar upp ur en spricka som är en till två meter bred. På större djup är sprickan bredare.

Lava täcker nu hela Geldingadalirs botten. Utbrottet har hittills producerat 3 till 7 miljoner kubikmeter - eller 0,003 till 0,007 kubikkilometer - lava. Trots det stadiga flödet rör det sig alltså om ett förhållandevis litet utbrott.

Inom en till två veckor kan lavan ha fyllt hela dalen. Enligt civilförsvarets vetenskapliga råd är det troligaste att lavan därefter rinner i östlig riktning mot Meradalir. En sådan utveckling skulle inte utgöra något hot mot bebyggelse. Från Meradalir är det fem kilometer till närmaste väg.

Vid utbrottets början var magman 1 220 till 1 240 grader. Även det är ytterst sällsynt - och det tyder också på att den kommer från större djup än normalt. Så het har ingen annan magma varit i ett utbrott på Island i modern tid.

Under lördagen stängdes Geldingadalir för besökare då vädret var mycket dåligt. Under söndagen öppnades området på nytt. Polisen såg sig i går eftermiddag åter tvingad att stänga området. Men då var skälet att det var så fullt av parkerade bilar längs Suðurstrandarvegur att fler inte fick plats.

Jordskalven på Reykjanes fortsätter att minska såväl i antal som i styrka. Under både lördagen och söndagen registrerades knappt 100 skalv. Inget av dem nådde en magnitud på 3 - och inget kändes heller i bebyggelse.

Turismminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir har öronmärkt upp till 10 miljoner isländska kronor från Fram­kvæmda­sjóður ferðamannastaða för att öka tillgängligheten i området. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande gå bland annat till att märka ut stigar, parkeringsplatser, toaletter och skyltning. Grindavíks kommun ansvarar för arbetet.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.