söndag 21 mars 2021

Litet men stadigt lavaflöde i vulkanutbrott på IslandOmkring tusen personer tros i kväll och i natt ha vandrat upp på Fagradalsfjall för att se vulkanutbrottet i Geldingadalur i mörkret. Lavaflödet är litet men stadigt. Hittills är lavan som mest tio meter tjock. Utbrottet har skapat ett lavafält som mäter omkring 0,06 kvadratkilometer. Det är tusen gånger mindre än det lavafält som bildades vid det senaste vulkanutbrottet på Island.

Ett jordskalv med en magnitud på 3,2 inträffade klockan 1.29 i natt. Skalvets epicentrum var nordost om Grindavík - ungefär mitt emellan staden och Geldingadalur där ett vulkanutbrott började vid 20.45 i fredags.

Det var det första skalvet som hade en magnitud på minst 3 sedan utbrottets början. Under lördagen registrerades omkring 500 jordskalv i området. Skalvens antal och styrka har dock minskat avsevärt eftersom magman på grund av utbrottet nu har en öppen väg till jordskorpan.

Lavaflödet har varit stabilt sedan utbrottets början i fredags kväll. Det rör sig dock om ett mycket litet utbrott. Mängden lava är 10 kubikmeter i sekunden. Hittills har utbrottet producerat 0,2 till 0,3 miljoner kubikmeter magma. Lavafältet i Geldingadalur är som mest tio meter tjockt och 500 meter brett. Och det sträcker sig över ett område som är 0,06 kvadratkilometer.

Det senaste utbrottet på Island - Bárðarbungas halvårslånga eruption vid Holuhraun - bildade ett lavafält som var 84 kvadratkilometer. Eyjafjallajökulls vid Fimmvörðuháls 2010 var tre till fyra gånger större än det nu pågående utbrottet.

Lava strömmade i går kväll ur fyra olika öppningar i ett omkring 180 meter långt sprickområde.

Under gårdagens presskonferens liknade Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, platsen för utbrottet som ett badkar. Geldingadalur är en sluten dal. Därför finns det inget som tyder på att lavan skulle nå utanför dalen och kunna utgöra ett hot mot bebyggelse.

Myndigheterna har uppmanat allmänheten att hålla sig borta från utbrottet. Flera av vägarna i området är avspärrade för trafik om en evakuering skulle bli nödvändig. Polisen i Grindavík räknade ändå i går kväll till över 300 bilar som parkerat längs vägarna utanför staden. I bilarna fanns enligt polisen sannolikt omkring tusen personer som tänkte vandra upp på Fagradalsfjall för att kunna se utbrottet.

Myndigheterna har också varnat för risken för giftiga vulkangaser. Eftersom utbrottet är så litet finns det ingen risk för hälsofarliga halter i befolkade områden. Däremot kan gaser lägga sig i sänkor nära utbrottet och då utgöra en hälsofara.

Frågan som forskarna och myndigheterna nu ställer sig är om utbrottet är början på en ny period av vulkanisk aktivitet på Reykjanes. Utbrottet i Geldingadalur är det första på halvön sedan 1240. Historiskt har perioderna med utbrott som följer på varandra pågått i flera hundra år följt av flera hundra år utan vulkanisk aktivitet.

Veðurstofa Íslands ändrade redan i går färgkoden för flygtrafik över Krýsuvíks vulkaniska system från röd till orange. Rött är färgkoden för ett vulkanutbrott som är på väg eller nyss har börjat och där det finns en risk för att aska kan bli ett bekymmer för flygtrafiken. Orange används för ett pågående utbrott med liten eller ingen produktion av aska. Utbrottet i Geldingadalur producerar enbart lava.


Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.