tisdag 16 mars 2021

Magma allt närmare ytan öster om Grindavík

Magma fortsätter att strömma in i den underjordiska gång som är närmast ytan i dalen Nátthagi öster om Grindavík. Gångens södra ände är alltjämt den mest troliga platsen för ett vulkanutbrott. Men magma flödar också in i mindre mängder i ett område fyra kilometer norrut. Den senaste veckan har sprickan vid gången fått jordskorpan att glida isär upp till 20 centimeter.

Närmare 50 000 jordskalv har nu registrerats på Reykjanes sedan jordskalvssvärmen i regionen började den 24 februari. Ändå var det något lugnare i området i går. Även under måndagen inträffade omkring 2 000 jordskalv. Men de var i allmänhet inte lika kraftiga som tidigare.

Bara åtta av gårdagens skalv hade en magnitud på 3,0 eller mer. Det största skalvet uppmättes till 4,3. Det inträffade klockan 22.31 och hade sitt epicentrum vid Fagradalsfjall.

Sedan jordskalvssvärmen började för 20 dagar sedan har 54 skalv haft en magnitud på minst 4.

Den seismiska aktiviteten fortsatte under natten mot tisdagen. Från midnatt till klockan 6 lokal tid skedde 500 jordskalv. Det kraftigaste uppmättes till 2,9. För invånarna i Grindavík blev alltså natten förhållandevis lugn - och det bör ha varit lättare att sova eftersom skalven inte kan ha orsakat några större skakningar i staden.

Veðurstofa Íslands gör alltjämt bedömningen att jordskalven kan leda fram till ett vulkanutbrott. Magma fortsätter att tränga fram i den underjordiska gång som sträcker sig från Keilir till Fagradalsfjall öster om Grindavík. Aktiviteten är nu koncentrerad till dalen Nátthagi vid Fagradalsfjall och Borgarfjall.

Trycket är högst och magman närmast ytan vid Nátthagi. Där finns gångens södra ände och den troligaste platsen för ett utbrott.

Men viss aktivitet pågår också i en del av gången som ligger fyra kilometer längre norrut. Även här expanderar gången när ny magma strömmar uppåt.

Under den senaste veckan har sprickan vid gången fått jordskorpan att glida isär mellan 15 och 20 centimeter. Den har glidit isär lika mycket i båda riktningarna.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes.