fredag 5 mars 2021

Minskad risk för snart vulkanutbrott på Reykjanes

Omkring 3 000 jordskalv skedde på Reykjanes i går. Men risken för ett nära förestående vulkanutbrott har minskat. Rörelserna i jordskorpan stannade av efter en tillfällig ökning under den tidiga morgonen. Samtidigt har jordskalven gradvis rört sig allt närmare Grindavík. Ett utbrott skulle kunna uppstå strax utanför staden.

Klockan 14.20 i onsdags såg det ut som att ett vulkanutbrott på Reykjanes var nära förestående. Kraftiga rörelser i jordskorpan signalerade att magma var på väg upp mot ytan. Aktiviteten gjorde att flera experter trodde att utbrottet skulle börja inom loppet av några timmar.

Men rörelserna minskade i omfattning utan att någon magma nådde ytan. Med undantag för en kortare period med större rörelser under den tidiga morgonen var gårdagen betydligt lugnare. Utvecklingen gjorde att avståndet till ett eventuellt utbrott växte.

Civilförsvarets vetenskapliga råd konstaterade under eftermiddagens möte att sannolikheten för ett nära förestående utbrott hade minskat. Utan några onormala rörelser i jordskorpan kommer ingen magma att nå upp till ytan. Om rörelserna återkommer kan utbrottet vara nära.

Men aktiviteten på Reykjanes är inte över. Allt tyder på att en magmagång har bildats och expanderar mellan Keilir och Fagradalsfjall. Här sker också majoriteten av jordskalven.

Háskóli Íslands har identifierat fyra tänkbara områden för ett utbrott. Ett av dem ligger just utanför Grindavík - och skälet till att ett utbrott nu tros kunna äga rum nära staden är att jordskalven har flyttat sig söderut från Keilir.

Under gårdagen registrerades omkring 3 000 jordskalv i området. Sedan jordskalvssvärmen började förra onsdagen har över 20 000 skalv ägt rum på Reykjanes.

Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 4,5 och inträffade klockan 8.54. Det var tillräckligt stort för att kännas på flera mils avstånd. Ytterligare två skalv hade en magnitud på minst 4.

Jordskalvssvärmen fortsatte under natten och den tidiga morgonen. De kraftigaste skalven - som var fyra till antalet - uppmättes alla till 3. Samtliga hade epicentrum vid Fagridalsfjall.

Under natten rörde sig den seismiska aktiviteten något åt nordost. Från midnatt till klockan 7 lokal tid registrerades drygt 700 jordskalv.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes.