torsdag 11 mars 2021

Över 34 000 jordskalv på Reykjanes på bara två veckor

Magmagången vid Keilir och Fagradalsfjall fortsätter att växa. Magma är nu så nära ytan att ett utbrott kan komma utan förvarning i form av jordskalv eller rörelser i jordskorpan. De två senaste veckorna har över 34 000 jordskalv registrerats på Reykjanes - vilket är mer än under hela 2020. Onsdagens största skalv hade en magnitud på 5,1.

För många invånare i Grindavík med omnejd blev även natten mot onsdagen sömnlös. Flera stora jordskalv skakade Reykjanes. Det kraftigaste inträffade klockan 3.14 och hade en magnitud på 5,1. Klockan 8.50 skedde ett skalv som uppmättes till 4,6. Ytterligare ett femtiotal skalv hade en magnitud på minst 3.

Det största skalvet kändes inte bara i Grindavík och huvudstadsregionen. Rapporter om skakningarna kom så långt bort som Hella i öster och Búðardalur i norr.

De två senaste veckorna har över 34 000 jordskalv registrerats på Reykjanes. Årets siffra är redan högre än hela antalet för 2020 - som i sig var ett år med onormalt mycket seismisk aktivitet.

Under 2019 - då en större jordskalvssvärm började i december - var skalven omkring 3 400. De flesta åren brukar antalet skalv på Reykjanes vara mellan 1 000 och 3 000.

Ett vulkanutbrott blir mer och mer troligt ju längre jordskalven fortsätter. Den mest sannolika platsen för ett utbrott är i anslutning till den magmagång som växer fram vid Keilir och Fagradalsfjall.

Magman strömmar in i gångens södra ände närmast Keilir. Det är också där som magman är hetast. Gången beräknas vara omkring sju kilometer lång och en dryg meter bred.

Magma flödar in på fem kilometers djup i en hastighet av 15 till 20 kubikmeter i sekunden. Men där gången är som grundast ligger den bara en kilometer under ytan. Magma är alltså nu så nära jordskorpan att ett utbrott skulle kunna utlösas närmast utan förvarning i form av exempelvis jordskalv.

Veðurstofa Íslands uppger att magmainflödet kan ha avtagit något. Alla typer av bedömningar är dock svåra när magma är så nära ytan. Myndigheten kommer att följa utvecklingen vid Fagradalsfjall särskilt noga för att se om magmagången fortsätter att växa söderut.

Mätutrustningen i området har byggts ut de senaste veckorna och flera webbkameror har installerats. Ändå är det inte säkert att ett utbrott skulle kunna upptäckas med hjälp av mätutrustningen. Magma på så grunda djup kan nå ytan och inleda ett utbrott utan några märkbara avvikelser på mätinstrumenten. Så var det till exempel vid Fimmvörðuháls 2010 när myndigheten inte kunde bekräfta utbrottets början förrän det var synligt med blotta ögat.

Det finns i dagsläget ingen risk för att ett vulkanutbrott skulle drabba bebyggelse. Däremot kommer magmagångens fortsatta expansion att fortsätta utlösa jordskalv nära Grindavík.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Reykjanes.