onsdag 28 april 2021

Island slopar alla coronarestriktioner i slutet på juni

I slutet på juni ska minst 75 procent av islänningarna ha fått den första dosen vaccin mot coronaviruset. Då planerar också hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att avveckla samtliga restriktioner i landet. Planen för att stegvis lätta på restriktionerna presenterades i går. Den är beroende av att vaccineringen inte blir försenad.

De senaste veckorna har flera gruppsmittor drabbat Island. Och de senaste dagarna har en rad nya fall rapporterats i Þorlákshöfn på sydkusten. Det fortsätter att vara den brittiska mutationen av coronaviruset som sprider sig. En majoritet av de senaste dagarnas nya fall har dock varit personer som redan varit i karantän.

Det är nu 177 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 443 personer i karantän och 917 personer i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas fyra coronapatienter.

Sexton nya fall rapporterades på Island i går. Av dessa var det tre som inte redan var i karantän. Ytterligare två personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Men i takt med att allt fler blir vaccinerade räknar också regeringen med att snabbt kunna avveckla restriktionerna. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir presenterade i går en plan för att lätta på begränsningarna i fyra steg.

Det fjärde och sista steget ska tas i slutet av juli. Då ska minst 75 procent av islänningarna ha fått den första dosen av coronavaccin. Då ska också samtliga restriktioner i landet avskaffas. Däremot är det troligt att det kommer att finnas restriktioner för att resa till Island.

Förhoppningen är att det fjärde steget ska kunna tas ännu tidigare. Vaccineringen av personer i åldern 60 till 69 år blir klar i veckan. I nästa vecka börjar islänningar i åldern 50 till 59 år erbjudas vaccin. Om tidplanen för leveranserna inte spricker och fler har fått vaccin kan lättnaderna tidigareläggas.

Det första steget togs i mitten på april. Då hade 25 procent av den vuxna befolkningen vaccinerats. Nästa steg kommer i början av maj. Då ska 35 procent ha vaccinerats. Det kan då bli aktuellt att tillåta sammankomster med upp till 200 deltagare.

Under andra halvan av maj ska hälften av islänningarna ha fått sin första dos. Då kan det bli klartecken för sammankomster med upp till 1 000 deltagare. Samtidigt ersätts tvåmetersregeln av enmetersregeln.

Beslut om lättnader kommer att tas efter samråd med myndigheterna. Om smittspridningen är hög är det troligt att avvecklingen senareläggs.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.