torsdag 1 april 2021

Mängden lava i utbrottet i Geldingadalir kan ha minskat



Lavaflödet i vulkanutbrottet i Geldingadalir kan ha halverats. I tisdags var mängden lava bara 2,6 kubikmeter i sekunden - och i tidigare mätningar har flödet varit det dubbla. Det är dock för tidigt att slå fast att utbrottet faktiskt har minskat i styrka. De mätningar som gjordes i går har ännu inte analyserats.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har pågått i snart två veckor. Lavaflödet har varit stabilt hela tiden och har beräknats till 5 till 7 kubikmeter i sekunden. Men nu finns det tecken på att flödet kan ha minskat.

I helgen var det flera observatörer som tyckte att det såg ut som att flödet minskat. Och i de mätningar som gjordes i tisdags var flödet bara 2,6 kubikmeter i sekunden. Det skulle dock kunna röra sig om en tillfällig avvikelse. Nya mätningar gjordes i går men resultaten har ännu inte analyserats.

Däremot är det klart att det rör sig om ett förhållandevis litet utbrott. Jarðvísindastofnun uppger att mängden vulkaniskt material i Geldingadalir bara är 2 procent av de mängder som skapades under den inledande fasen av Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun mellan 2014 och 2015. Och det motsvarar en tiondel av Eyjafjallajökulls utbrott vid Fimmvörðuháls 2010.

Storleken på utbrottet är nu jämförbar med den andra fasen av det utbrott som skapade Surtsey. När det efter fem månader i april 1964 övergick till ett lavautbrott var mängden vulkaniskt material lika stor som i Geldingadalir.

Þor­vald­ur Þórðar­son, professor i vulkanologi vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att utbrottet i Geldingadalir skulle kunna pågå i flera hundra år. Det verkar som att magman kommer närmast direkt från jordens mantel. Så länge som det finns en obehindrad passage kan magma fortsätta att nå ytan.

Även om utbrottet skulle bli långvarigt tror han inte att det skulle orsaka några skador på bebyggelse förrän tidigast under nästa år. Lavan rinner långsamt - och han räknar med att det tar ytterligare 20 till 30 dagar bara för att fylla Geldingadalir. Först då kan den börja strömma ut ur dalen.

Vissa dagar har enligt Ferðamálastofa över 5 000 besökare vandrat till Geldingadalir för att beskåda utbrottet. Bristen på parkeringsplatser och långa köer har gjort att många parkerat i Grindavík - vilket innebär att de får gå två mil tur och retur för att kunna se utbrottet. Nu har polisen börjat stänga av platsen under nätterna för att minimera riskerna för besökare.

Vid flera tillfällen har polisen stängt vägen ut ur Grindavík eftersom den varit igenproppad av bilister på väg till en av de fyra parkeringsplatserna som finns nära vandringsledens början. I dag börjar två bussföretag köra mellan Grindavík och leden. Bussarna går med halvtimmestrafik mellan 8 och 22. Biljetterna kostar 1 000 isländska kronor. Kommunen uppmanar besökare att ta bussen i stället för egen bil.

Matvælastofnun uppmanar besökare att inte ta med sig hundar till Geldingadalir. Vulkanutbrottet skapar en rad gifter - bland annat kan halterna av fluor i vattenpölar och i snö vara hälsofarliga. Det finns också en risk för att olika gifter fastnar på tassarna och att hundarna därefter slickar sig på dem.

Jordskalven på Reykjanes fortsätter att bli färre och svagare. Gårdagens största skalv hade en magnitud på 2,7 och inträffade klockan 19.28 nära Helgafell. Nu sker bara i snitt ett hundratal skalv om dagen.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.