onsdag 21 april 2021

Sex av tio vill tvinga resenärer till karantän i statlig regi

Sex av tio islänningar anser att resenärer från högriskområden ska tvingas till karantän i statlig regi. Och regeringen vill införa en sådan regel - men bara för personer som kommer från länder där smittspridningen är exceptionellt hög. I dagsläget skulle bestämmelsen bara gälla resenärer från Frankrike, Polen, Nederländerna och Ungern.

På Island rapporterades i går 21 nya fall av coronasmitta. Bara tre var inte redan i karantän. De nya fallen har koppling till de senaste dagarnas gruppsmittor i Reykjavíkområdet. Ytterligare en person testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 113 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 517 personer i karantän och 827 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas två coronapatienter.

De två nya gruppsmittorna har spårats till personer som rest in i landet men inte följt restriktionerna. En av resenärerna nonchalerade kravet på karantän och rörde sig ute bland andra personer. Den andra gick till arbetet trots symtom på covid-19.

Smittvågen gav nytt liv åt diskussionen om skärpta åtgärder för inresande. Nu vill hela 62 procent av islänningarna att resenärer från högriskområden ska tvingas till karantän i statlig regi efter ankomsten. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Men 34 procent anser att de befintliga reglerna inte behöver skärpas. Resterande 4 procent svarar att resenärer själva bör få bestämma var de tillbringar tiden i karantän.

Den 1 april började Island tvinga resenärer till karantän i statlig regi efter inresa. Men när lagstödet prövades i Héraðsdómur Reykjavíkur förlorade staten. Tvånget var ett olaga frihetsberövande eftersom de som utmanade regelverket kunde uppfylla reglerna för karantän i hemmet.

Socialdemokraterna presenterade i måndags ett förslag som skulle ge myndigheterna rätt att tvinga resenärer till att tillbringa karantänen på ett boende i statlig regi. Kolbeinn Óttarsson Proppé, alltingsledamot för Gröna vänstern, skrev i Fréttablaðið i går att en sådan möjlighet bör införas.

Regeringen vill dock inte gå lika långt. Förklaringen kan vara att Självständighetspartiet är kluvet i frågan. Det är troligt att flera alltingsledamöter från det största regeringspartiet skulle gå emot den egna linjen. Och regeringen skulle behöva förlita sig på stöd från oppositionen för att driva igenom förslaget.

Därför är det inte heller troligt att den kommer att backa upp Socialdemokraternas förslag. Ett sådant steg skulle illustrera de djupa åsiktsskillnaderna i vissa frågor mellan de tre partier som sannolikt siktar på att få nytt förtroende tillsammans i valet i september.

I det förslag som regeringen presenterade i går ska resenärer från högriskområden kunna tvingas ta in på ett statligt karantänboende. Men de föreslagna bestämmelserna gäller bara länder med fler än 1 000 nya fall av coronasmitta per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. I dagsläget är det bara fyra länder som berörs: Frankrike, Polen, Nederländerna och Ungern.

Om antalet smittade ligger mellan 750 och 1 000 måste resenärerna kunna visa att de kan fullfölja reglerna för karantän på egen hand. I annat fall måste även de tillbringa tiden på ett statligt boende.

De nya bestämmelserna ska enligt ett pressmeddelande träda i kraft i morgon. De gäller till och med den 30 juni.

Samtidigt får justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir mandat att förbjuda resor som inte är nödvändiga till och från länder där de nya fallen överstiger 1 000 per 100 000 invånare.

Finansminister Bjarni Benediktsson sade under gårdagens presskonferens att det var en besvikelse att några få som inte följde restriktionerna förstörde för så många. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir ansåg att de skärpta reglerna var nödvändiga för att ge regeringen och myndigheterna fler möjligheter att förhindra smittspridning.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.