torsdag 8 april 2021

Tredje spricka öppnar sig i vulkanutbrott på Reykjanes


Ännu en spricka har öppnat sig i vulkanutbrottet i Geldingadalir. Samtidigt har lavaströmmarna från de olika kratrarna nu förenats. Lavan samlas både i Geldingadalir och Meradalir. Det totala lavaflödet har ökat med de nya öppningarna - och nu tros mängden lava som når ytan vara ungefär lika stor som inflödet av magma.

Vid midnatt i går öppnades ännu en spricka i det pågående vulkanutbrottet i Geldingadalir. Den nya sprickan bildades mellan de befintliga sprickorna. Efter ett par timmar förenades lavaflödet från de tre sprickorna. Lavan från de sprickor som bildats i veckan strömmade då både ner mot Geldingadalir och mot Meradalir.

Den senaste sprickan var omkring 150 meter lång. I samma område hade forskare från Háskóli Íslands nyligen noterat en landsänkning på en meter. Den tros bero på att magmagången som göder utbrottet har breddats.

De nya sprickorna har bildats utan några större rörelser i jordskorpan. Därför tror Veðurstofa Íslands att det finns en risk för att fler nya sprickor kan öppnas utan förvarning.

I de nya öppningarna var lavaflödet omkring 7 kubikmeter i sekunden. I kratrarna i Geldingadalir - där utbrottet började för snart tre veckor sedan - var flödet 5,5 kubikmeter i sekunden.

Den sammanlagda mängden lava har alltså ökat. Nu tror forskare att mängden magma som flödar in i det vulkaniska systemet är ungefär lika stor som den som når ytan i form av lava. Det är också den troliga förklaringen till de nya sprickorna.

Även lavan har nu bildat ett sammanhängande täcke. Det är tunnast uppe på höjderna mellan Geldingadalir och Meradalir.

Polisen på Suðurnes valde i går kväll att utrymma området eftersom mängden av giftiga vulkangaser nådde hälsofarliga nivåer. Då fanns omkring 400 besökare i området.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet på Reykjanes.