torsdag 20 maj 2021

Inför parkeringsavgift till vulkanutbrottet i Geldingadalir


1 000 isländska kronor kostar det nu att parkera bilen för att vandra till vulkanutbrottet i Geldingadalir. Markägarna införde avgiften i går. De anser att parkeringsavgifter är nödvändiga för att finansiera de investeringar som behöver göras i området. Sedan utbrottet började för två månader sedan har över 100 000 personer besökt området.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu pågått i två månader. Under denna period har över 100 000 personer vandrat från parkeringsplatsen vid Suðurlandsvegur mot Geldingadalir. Det verkliga antalet besökare är sannolikt betydligt högre eftersom många - i synnerhet i utbrottets början - utgick från andra platser.

Lavaflödet fortsätter att vara litet men stabilt. Den senaste veckan producerade utbrottet 10,8 kubikmeter lava i sekunden - vilket enligt Jarðvísindastofnun var en liten nedgång jämfört med veckan innan. Den totala mängden lava är nu 38,8 miljoner kubikmeter. Det lavafält som har bildats under utbrottet mäter nu 2,06 kvadratkilometer.

Arbetet med att bygga åtta meter höga skyddsvallar pågår alltjämt. Vallarna ska förhindra att lavan når Nátthagi där det finns både ljusledare och kraftledningar samt en öppen passage mot Suðurstrandarvegur.

Det kan ta upp tio dagar att resa skyddsvallarna. För att bygga vallarna krävs omkring 28 000 kubikmeter sten, grus och lava.

En som är kritisk till försöket är Páll Einarsson, professor emeritus i geologi vid Háskóli Íslands. Han säger till Vísir att det inte går att stoppa lavaflödet genom skyddsvallar. Dessutom tror han att det är onödigt eftersom han anser att flödet inte är tillräckligt kraftfullt för att nå fram till vägar och annan infrastruktur:
"När utbrottet är litet och flödet litet då kommer inte lavaströmmarna särskilt långt."
Markägarna införde i går en parkeringsavgift på 1 000 isländska kronor för att ställa bilen där vandringsleden till Geldingadalir börjar. Avgiften gäller i ett dygn. Följande dygn blir något billigare. Avgiften betalas på plats eller genom appen Parka. Parkeringsplatsen kommer att övervakas elektroniskt.

Parkeringsavgiften är enligt markägarna nödvändig för att finansiera investeringar i området. De vill bland annat anlägga en ny parkeringsplats närmare Geldingadalir som kortar vandringen med tre kilometer.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.