fredag 14 maj 2021

Politiker hoppar av efter andra metoo-våg på Island

Kolbeinn Óttarsson Proppé hoppar av kandidaturen till Gröna vänsterns listor i Reykjavík i det kommande valet. En rad kvinnliga partimedlemmar har klagat på att han betett sig nedlåtande och kränkande. Frågan ska nu behandlas i Gröna vänsterns expertråd för den här typen av frågor. Men han tänker sitta kvar i alltinget fram till valet.

Svaga opinionssiffror gjorde att Kolbeinn Óttarsson Proppé var en av de politiker som såg sin plats i alltinget hotad om han skulle kandidera för Gröna vänstern i Reykjavík. I stället kandiderade han i provvalet i den södra valkretsen. Vågspelet blev ett fiasko. Kolbeinn Óttarsson Proppé slutade på fjärde plats.

I förra alltingsvalet hösten 2017 fick Gröna vänstern ett mandat i den södra valkretsen. Som nummer fyra på valsedeln hade Kolbeinn Óttarsson Proppé enbart teoretiska möjligheter att behålla sin plats.

Men Kolbeinn Óttarsson Proppé gav inte upp. I stället meddelade han att han tänkte ställa upp i provvalet i Reykjavík. Målet var att ta andra platsen på listan i norra eller södra Reykjavík - vilket ändå skulle ge honom ganska goda möjligheter att få sitta kvar.

Sannolikt var det första gången i isländsk politik som en kandidat som ratats i en valkrets bestämde sig att ställa upp för samma parti i ett provval i en annan valkrets.

Nu har Kolbeinn Óttarsson Proppé tänkt om. De senaste veckorna har Island skakats av en andra metoo-våg. Sociala medier har fyllts av inlägg från kvinnor som vittnar om övergrepp och kränkningar från män.

I den första metoo-vågens kölvatten bildade Gröna vänstern ett expertråd som skulle hantera den här typen av frågor inom partiet. Ledamöterna har nu fått det första fallet på sitt bord. Och det är Kolbeinn Óttarsson Proppé som enligt flera kvinnliga medlemmar ska ha uttryckt sig nedlåtande och kränkande.

Kolbeinn Óttarsson Proppé väljer nu att hoppa av kandidaturen i Reykjavík. Han skriver på Facebook att han först tänkte ställa upp i provvalet ändå trots att han fått kännedom om flera klagomål. Metoo-vågen ska ha fått honom att tänka om och besluta sig för att dra tillbaka sin kandidatur:
"Jag tror inte att jag både kan stå på min egen sida och de kvinnor som mår dåligt på grund av mig så länge som jag kandiderar för Gröna vänstern. Och Gröna vänstern - eller någon inom den - ska inte behöva svara för mitt beteende. ... Jag tycker att det är tråkigt hur jag har betett mig. Jag ber om ursäkt för det."
Han skriver vidare att han nu har sökt hjälp för att förändra sitt beteende. Han ska nu arbeta för att bli en bättre människa.

Katrín Jakobsdóttir, statsminister och ledare för Gröna vänstern, säger i Morgunblaðið att hon fick kännedom om klagomålen under april. Det ska inte röra sig om handlingar som skulle kunna vara brottsliga. Hon anser att händelsen visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra i jämställdhetsarbetet:
"Vi har ägnat oss åt detta med full styrka. Det är dock sorgligt att se och uppleva hur långsamt det här utvecklar sig att förändra attityder och kultur."
Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, gruppledare för Gröna vänstern i alltinget, säger till RÚV att hon anser att Kolbeinn Óttarsson Proppé har fattat rätt beslut. Klagomålen mot honom ska nu behandlas av det särskilda rådet.

Här kan du läsa mer om Kolbeinn Óttarsson Proppé.