torsdag 27 maj 2021

Skandalpolitiker från Klaustur lämnar alltinget

Under utekvällen på Klaustur i Reykjavík hånade Gunnar Bragi Sveinsson kvinnor och minoritetsgrupper. Han diskuterade också sina privata sexfantasier om kvinnliga politiker. Men efter en kortare paus återvände han till alltinget som ledamot för Centerpartiet. Nu meddelar Gunnar Bragi Sveinsson i Morgunblaðið att han inte ställer upp för omval.

Hösten 2018 briserade en av de största politiska skandalerna i isländsk historia. Sex alltingsledamöter - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - ägnade en helkväll på baren Klaustur i Reykjavík åt att håna kvinnor och olika minoritetsgrupper. Men vad de inte anade var att en visselblåsare spelade in samtalet och läckte det till medierna.

Flera av de grövsta uttalandena kom från Gunnar Bragi Sveinsson. Han valdes in i alltinget för Framstegspartiet 2009. Mellan 2013 och 2017 hade han olika ministerposter.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort från posten som partiledare efter att ha avslöjats med att ha bolag i skatteparadis grundade han Centerpartiet. Även Gunnar Bragi Sveinsson bytte parti. Han hade då hamnat i onåd hos Framstegspartiets maktbas i Skagafjörður och hade annars knappast fått möjlighet att försvara sin plats i alltinget i valet 2017.

Under kvällen på Klaustur fällde Gunnar Bragi Sveinsson en rad nedsättande kommentarer. Han berättade också om sina sexfantasier om bland annat tidigare partikamraten Lilja Alfreðsdóttir.

Men han hävdade dessutom att han som en politisk väntjänst från Självständighetspartiet hade blivit lovad en ambassadörspost. När Gunnar Bragi Sveinsson lämnade politiken skulle han alltså vara garanterad ett nytt jobb som Islands företrädare i ett annat land.

När Gunnar Bragi Sveinsson först konfronterades med uppgifterna om samtalen på Klaustur förnekade han allt. Efter att han fått klart för sig att de fanns inspelade hävdade han att han inte mindes något eftersom han drabbats av en blackout. Så småningom tog han en kortare paus från alltinget. Han prickades senare för att ha brutit mot alltingets etiska regler.

Tidigare har Gunnar Bragi Sveinsson sagt att han planerat att ställa upp för omval. I 2017 års val toppade han Centerpartiets lista i den sydvästra valkretsen. Där har redan Una María Óskarsdóttir meddelat att hon nu vill ha översta platsen på listan.

Centerpartiet har i allmänhet fått kritik för att ha få kvinnliga företrädare. I dagsläget är bara en av nio ledamöter i alltinget kvinna. Dessutom betraktas Gunnar Bragi Sveinsson även internt på många håll som en politisk belastning. För många väljare kommer han alltid att vara synonym med skandalen på Klaustur och en nedlåtande syn på kvinnor och olika minoriteter.

För Gunnar Bragi Sveinsson fanns därmed en uppenbar risk att han skulle petas från första platsen. Visserligen är det valberedningen och inte medlemmarna som utser kandidaterna. Men Gunnar Bragi Sveinsson är i dag knappast någon röstmagnet.

Gunnar Bragi Sveinsson säger nu i Morgunblaðið att han bestämt sig för att inte ställa upp för omval. Han säger vidare att han är nöjd med sin tid i rikspolitiken. Men han hävdar också att det finns en förtroendespricka mellan alltinget och medborgarna som behöver åtgärdas.

I intervjun riktar Gunnar Bragi Sveinsson skarp kritik mot Framstegspartiets ledning. Indirekt pekar han ut socialminister Ásmundur Einar Daðason som han anser har utnyttjat historier från privatlivet för att vinna väljarnas sympatier. Men han hävdar alltjämt att splittringen var nödvändig:
"Det var svårt för många av oss att ta det här steget men jag ångrar det inte. Det var oundvikligt. Det var helt enkelt inte möjligt att sitta kvar med det ledarskap som fanns då och nu. Det kan väl vara så att vi kan arbeta ihop med dessa goda människor men vi kan inte vara tillsammans i ett parti. Och det finns naturligtvis smärta när det förekommer mygel och falskhet som det gjorde inom Framstegspartiet vid den här tiden."
Han säger att han inte har bestämt sig för vad han ska göra när han lämnar alltinget. Med tanke på debatten om vänskapskorruption i kölvattnet av skandalen på Klaustur lär dock Gunnar Bragi Sveinsson aldrig bli ambassadör.

Här kan du läsa mer om Klausturskandalen.