måndag 31 maj 2021

Starkt stöd för Katrín Jakobsdóttir som fortsatt statsminister

Nästan hälften av islänningarna vill att Katrín Jakobsdóttir fortsätter som statsminister efter höstens val. Hela 46,1 procent anser att hon bör leda även nästa regering. Stödet för Gröna vänsterns ledare har ökat med hela 15,8 procentenheter de fem senaste månaderna. Det visar en mätning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir.

Gröna vänstern har kämpat mot svaga opinionssiffror ända sedan beslutet att bilda koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet efter valet hösten 2017. Däremot fortsätter stödet för partiledaren Katrín Jakobsdóttir att vara starkt. Hon är den som har det i särklass starkaste stödet som nästa statsminister.

Hela 46,1 procent uppger alltså att de vill att Katrín Jakobsdóttir ska fortsätta som statsminister efter valet. Stödet har ökat kraftigt under de fem senaste månaderna. När Maskína ställde samma fråga i december förra året var det 30,3 procent som ville se henne som statsminister efter höstens val.

Mest anmärkningsvärt är kanske att bara 12,2 procent förespråkar Bjarni Benediktsson som statsminister - en minskning med 4,3 procentenheter. Bara hälften av Självständighetspartiets väljare vill se den egna partiledaren som nästa regeringschef.

Socialdemokraterna vill gärna bilda regering med Gröna vänstern. Kanske är det detta ställningstagande som påverkar stödet för partiledaren Logi Már Einarsson. Endast 5,4 procent tycker att han ska bli statsminister - en nedgång med 5,7 procentenheter.

I opinionen är Socialdemokraterna ofta näst största parti. Men Logi Már Einarsson är bara den sjunde populäraste statsministerkandidaten.

Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir bör enligt 8,5 procent av väljarna bli nästa statsminister. Stödet för henne har krympt med 1,6 procentenheter.

Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir är favoriten hos 6,5 procent av väljarna - en tillbakagång med 1,5 procentenheter. Lika många förespråkar Framstegspartiets ledare Sigurður Ingi Jóhannson som nästa statsminister. Stödet för honom minskar med 0,1 procentenhet.

Endast 6 procent nämner Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som favorit till att leda nästa regering. Jämfört med den mätning som gjordes i december 2020 har stödet backat med 0,4 procentenheter.

Folkets parti har hela mandatperioden balanserat på femprocentsspärren till alltinget - och oftare hamnat strax under än ovanför spärren i opinionen. Partiledaren Inga Sæland är dock den enda - utöver Katrín Jakobsdóttir - som går framåt som statsministerkandidat.

Men hon är alltjämt minst populär. Bara 3,3 procent vill se henne som nästa regeringschef. Och ökningen är minsta möjliga, nämligen 0,1 procentenhet.