Efter avslöjandena om misstänkta mutbrott i Namibia och otillåten skatteplanering på Färöarna har fiskejätten Samherji gått till motangrepp i olika kanaler. Det isländska skandalrederiet har i synnerhet riktat kritiken mot public service-bolaget RÚV och reportern Helgi Seljan. Samherji överväger också att polisanmäla visselblåsaren Jóhannes Stefánsson för stöld.
Men motangreppet har visat sig vara en del i en kampanj där Samherji har använt sig av kaptenen Páll Steingrímsson. Han erbjöd sig själv att fungera som avsändare för både debattinlägg och kommentarer i sociala medier. Kjarninn och Stundin har de senaste dagarna kommit med en rad avslöjanden om hur ledningen agerat med Páll Steingrímsson som bulvan.
Kjarninn och Stundin har tagit del av en rad interna diskussioner i olika slutna grupper i sociala medier och i mejl. Samherji hävdar att det rör sig om data som stulits. Páll Steingrímsson ska enligt Morgunblaðið ha blivit bestulen på sin mobiltelefon när han låg på sjukhus. Därefter kom uppgifterna i mediernas händer.
Flera personer i ledande ställning ska ha planerat kampanjerna. De skrev också merparten av de texter och kommentarer som Páll Steingrímsson publicerade i eget namn. Han fick dessutom instruktioner om hur han skulle göra så att inga dokument skulle kunna spåras tillbaka till ledningen.
Medlemmarna i gruppen talade om sig själva som gerillakrigare. Samherjis vd Þorsteinn Már Baldvinsson hölls hela tiden informerad om deras agerande. Han tog också beslut om hur de skulle arbeta.
I gruppen ingick även en pr-konsult och jurist. Han erbjöd sig bland annat att ta fram uppgifter om personers fastigheter och fordon - vilket enbart är tillåtet för jurister som har behov av informationen i sin yrkesutövning.
Pr-konsulten har sökt efter upplysningar som skulle kunna användas mot kritiker. En av dem var författaren Hallgrímur Helgason. De undersökte bland annat om han använde den Tesla som ibland stod parkerad utanför bostaden. När den visade sig vara grannens avstod de från att försöka smutskasta honom som en som levde på konstnärslön och körde en lyxbil.
Hallgrímur Helgason säger till RÚV att han överväger att polisanmäla sökandet efter uppgifter om hans privata förhållanden.
Men det var inte bara Helgi Seljan och RÚV som Samherji försökte smutskasta. Inför publiceringen av ett grävande reportage om verksamheten på Färöarna vände sig gruppen till en annan journalist. Han fick enligt Kjarninn erbjudande om information om de två reportrar som gjort reportaget. Syftet var att misskreditera dem före sändningen.
Reportagen ledde till att Framherji - koncernens bolag på Färöarna - betalade ytterligare 350 miljoner isländska kronor i skatt. Bolaget hade då hävdat att sjömän var anställda på fartyg under annan flagg och därmed kunnat komma undan skatt.
På Island försökte Samherji enligt Kjarninn påverka valet av ordförande i journalistförbundet Blaðamannafélag Íslands. De ville inte se att RÚV:s Sigríður Dögg Auðunsdóttir skulle vinna omröstningen eftersom de trodde att hon skulle kunna använda förbundet för att bedriva kampanj mot Samherji. I stället skulle de försöka få medlemmar att rösta på motkandidaten Heimir Már Pétursson.
Samherji gav sig även in i Självständighetspartiets provval i den nordvästra valkretsen. Þorsteinn Már Baldvinsson ansåg enligt Kjarninn inte att Njáll Trausti Friðbertsson - som vill toppa listan - var lämplig för bolagets systen. Därför ville han hitta en annan toppkandidat.
De senaste valen har fiskeministern Kristján Þór Júlíusson stått överst på Självständighetspartiets valsedel i den nordöstra valkretsen. I årtionden ingick han i Samherjis ledning. Han är också personlig vän till Þorsteinn Már Baldvinsson. I de interna diskussionerna beskrivs Kristján Þór Júlíusson som bolagets vän och företrädare i regeringen.
Kristján Þór Júlíusson stod i centrum även i alltinget i går när flera oppositionspolitiker tog upp de senaste dagarnas avslöjanden. Han svarade att det skulle vara bekymmersamt om företag i allmänhet skulle försöka påverka opinionen. Men han poängterade samtidigt att han alltid hade haft goda relationer till Samherji:
"För individer är det naturligtvis fullkomligt tillåtet var och när de vill [att blanda sig i den politiska debatten inom partier och fackföreningar]. Men om företag på detta bestämda sätt bestämmer sig för att agera på det här sättet är det de flestas bedömning att det är något som inte är lämpligt."
Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, anklagade honom för att vara jävig. Hon ansåg dessutom att det var talande att Kristján Þór Júlíusson inte förmådde sig ta avstånd från Samherjis metoder.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir var mer kritisk. Hon ansåg inte att Samherjis agerande hade någon plats i ett demokratiskt samhälle:
"Vi behöver förstå att när parter som leder ett så stort företag som vi talar om här så har de ett ansvar gentemot samhället. Och det här är inte att ta ansvar gentemot samhället. Så här gör människor helt enkelt inte."
Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson kommenterade de nya uppgifterna i RÚV. Han sade att han inte gillade Samherjis metoder men ansåg samtidigt att bolaget och olika företrädare bara utnyttjade sin yttrandefrihet.
Här kan du läsa mer om skandalerna kring Samherji.