Vid elvatiden i fredags tog sig en besökare nästan ända upp till kratern i Geldingadalir. För att nå så högt upp gick besökaren på den stelnade lavaskorpan. Plötsligt förändrades lavaflödet och stora mängder lava började strömma rakt mot besökaren. Besökaren hann undan - men de senaste dagarna har en rad gäster utsatt sig själva för livsfara för att komma nära kratern.
Omkring klockan 4 i torsdags morse ändrade vulkanutbrottet i Geldingadalir delvis karaktär. Lavaflödet blev allt mer stabilt i takt med att de små rörelserna i jordskorpan blev allt mer regelbundna. Mängden lava var oförändrad.
Utbrottet har nu snart pågått i tre månader. Lavan kommer från ett djup på omkring 17 kilometer. Det tar två till tre veckor för den att strömma från jordens mantel upp till den aktiva kratern i Geldingadalir. De förändringar som skedde i torsdags berodde sannolikt på förändringar på betydligt grundare djup.
Några av de populäraste utsiktsplatserna har de senaste veckorna blivit omringade eller täckts av lava. I veckan har därför flera besökare utsatt sig för livsfara för att komma nära kratern.
Morgunblaðiðs webbkamera fångade vid elvatiden i fredags hur en besökare tog sig upp på den nyligen stelnade lavan. Personen tillbringade en längre tid nära kratern. Plötsligt förändrades aktiviteten - och lava började strömma nedför sluttningen från kratern. Kameran fångade också hur besökaren flydde för sitt liv för att inte hamna mitt i lavaflödet.
Rögnvaldur Ólafsson, som är vakthavande befäl vid räddningstjänsten, säger i Morgunblaðið att en rad besökare inte tycks inse riskerna med att ge sig ut på lavan. Även den lava som ser stabil ut kan ge vika - och ingen lär överleva att komma i kontakt med lava:
"Det är höga temperaturer där och att gå ovanpå detta så kan du till exempel förstöra dina skor så att sulorna smälter. Det kan också bara vara en tunn skorpa som du går på och du kan liva igenom och då väntar 800 till 1 200 grader het lava. Vi vet också att lavan rinner i kanaler som vi inte ser. Det står helt klart att du kan kliva igenom den tunna skorpan."
Kristín Jónsdóttir vid Veðurstofa Íslands skriver på Twitter att beteendet är vårdslöst. Myndigheterna har lagt stora resurser på att undvika olyckor i Geldingadalir - och hon hoppas att ingen ska dö i utbrottet.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.