tisdag 22 juni 2021

Besökare i livsfara - går på lavaskorpan i Nátthagi


Besökare fortsätter att ge sig ut på den nyligen stelnade lavan från vulkanutbrottet i Geldingadalir. Polisen varnar åter för att de utsätter sig för livsfara. Och om skorpan skulle ge vika riskerar de att hamna i lava som kan vara 1 300 grader. De kan heller inte räkna med att bli undsatta eftersom farorna för räddningsarbetarna skulle vara alldeles för stora.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir fortsätter med oförminskad intensitet. Allt fler experter tror att det kan leda fram till bildandet av en sköldvulkan - ett mycket sällsynt fenomen. Utbrottet har nu pågått i drygt tre månader. Men i det här perspektivet är det ganska kortvarigt.

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att sköldvulkanen Skjaldbreiður bildades under ett utbrott som pågick i 30 till 100 år. I dagsläget är det oklart hur länge utbrottet i Geldingadalir kan vara. Det finns dock inget som tyder på att det skulle vara på väg att upphöra.

En av Morgunblaðiðs webbkameror fångade i går hur tre par samtidigt var ute och gick på lavan i Nátthagi. Polisen skriver i ett pressmeddelande att beteendet är direkt livsfarligt.

Under skorpan flyter lava i kanaler som inte är synliga från ytan. Lavan kan vara upp till 1 300 grader. Bogi Adolfsson, ordförande för räddningstjänsten i Grindavík, säger i Morgunblaðið att de inte kommer försöka att rädda en person som trampar igenom skorpan och hamnar i lavan:
"Vi går inte in där. Så är det bara. Jag har familj och jag kommer inte att gå ut där. ... Det är bara sunt förnuft. Vi kommer inte att ge oss ut för att få tag på människorna. De måste kunna krypa tillbaka och jag tror inte att människor inser det. ... Enligt min mening är detta fint att titta på - men vad har det för värde att titta ner i kratern om den dödar dig?"
Rögnvaldur Ólafsson vid polisen säger till RÚV att det tycks vara fler turister som ger sig ut på lavan. Islänningar har i regel bättre kännedom om att det är förenat med livsfara att ge sig ut på en skorpa som nyligen stelnat. Även den som inte trampar igenom riskerar brännskador:
"Det är glödande lava där under som kan vara några hundra grader varm och det kan vara en tunn skorpa ovanpå som det går att trampa igenom. ... Bara att gå ned i sprickor, håligheter eller sänkor i lavan kan vara nog för att man ska bränna sig eftersom hettan där kan vara enorm."
Böðvar Sveinsson vid Veðurstofa Íslands säger till Stundin att det är omöjligt att veta var det strömmar lava under skorpan:
"Människor tar en enorm risk som går där."
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.