söndag 27 juni 2021

Floppade i provval - men ångrar beslut att lämna politiken

Brynjar Níelsson och Haraldur Benediktsson floppade i Självständighetspartiets provval. I Reykjavík siktade Brynjar Níelsson på andra plats men slutade femma. I duellen mot Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir var Haraldur Benediktsson chanslös. Bägge tänkte därför lämna politiken. Men nu har båda tänkt om och tänker kandidera i valet i höst.

Förnyelsen på Självständighetspartiets listor i höstens alltingsval blir kanske inte så stor som det först såg ut. Två tunga namn som floppade i provvalet har nu bestämt sig för att ändå ställa upp - trots att de tidigare meddelat att de inte tänker kandidera.

I Reykjavík siktade alltingsledamoten Brynjar Níelsson på andra platsen i provvalet. Men han slutade först femma. Efteråt meddelade han att han skulle lämna politiken i samband med alltingsvalet i september. Nu skriver Brynjar Níelsson på Facebook att han har tänkt om:
"Det här beslutet föll inte i god jord hos många partimedlemmar och jag uppmanades starkt att ompröva detta beslut. Jag gick med på att tänka på saken. Jag fick av experter på provvalets natur och partiets kremlologi veta att provvalets resultat hade varit bra för min del. Till slut lyckades de övertyga mig om att jag i praktiken hade varit provvalets segrare och att det här dessutom hade varit en storseger."
I de två senaste valen har Haraldur Benediktsson toppat Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen. I det här provvalet utmanades han av Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir - som dessutom är näringsminister och vice ordförande.

Inför provvalet förklarade Haraldur Benediktsson att han bara tänkte kandidera i valet i höst om han fick första platsen på listan. Om han skulle förlora mot Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir skulle han lämna politiken. Beskedet skapade intern debatt - inte minst eftersom han i ett tidigare provval ställt ett liknande ultimatum.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir fick nästan dubbelt så många röster som Haraldur Benediktsson i kampen om toppositionen på valsedeln. Efter nederlaget uttryckte han sig inte längre lika kategoriskt. Brynjar Níelsson var en av dem som på Facebook uppmanade honom att tänka om. Nu säger han i Skessuhorn att han accepterar andra platsen på listan:
"De senaste dagarna har jag fått ett oerhört stort antal uppmaningar om att ta andra platsen på listan. Där har både mina lojala supportrar genom åren varit delaktiga men också människor utan partibok som är måna om landsbygdens situation. Jag kan därför inte förbise detta faktum att det trots allt fortfarande verkar finnas en efterfrågan efter mitt arbete i alltinget."
Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval.