lördag 5 juni 2021

Flygbolag tvingas neka resenärer utan coronaintyg

Flygbolag som flyger till Island måste från och med i dag neka passagerare att gå ombord om de inte har någon form av coronaintyg. För att få resa ska de ha intyg på vaccinering mot coronaviruset eller intyg på att ha genomgått covid-19. I annat fall måste de kunna visa upp ett negativt coronatest. Resenärer som nekas gå ombord har ingen rätt till ersättning.

I veckan beslutade regeringen att införa nya krav för passagerare som reser till Island med flyg. Åtgärderna är en följd av den luftfartslag som röstades igenom i alltinget i maj. De nya bestämmelserna gäller till och med årsskiftet men omprövas var fjärde vecka.

Från och med i dag blir alla flygbolag skyldiga att kontrollera att alla resenärer har ett godkänt coronaintyg. I annat fall är det bolagens skyldighet att neka passageraren att gå ombord. Flygbolag som bryter mot regelverket kan straffas med böter.

För att få resa krävs ett intyg på fullständig vaccinering mot coronaviruset eller ett intyg från sjukvården på att ha genomgått sjukdomen covid-19. I annat fall måste resenärer visa upp ett negativt coronatest för att släppas på planet till Island.

Isländska medborgare kan dock inte nekas ombordstigning.

Den som nekas att resa har inte rätt till någon ersättning. Det uppger kommun- och kommunikationsdepartementet i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om Islands regler för inresa.